Zatiaľ dobre a držím palce, pán minister! #Lengvarský#minister#minister zdravotníctva#vláda

Keď sa začalo šepkať, že generál Lengvarský by mohol byť kandidátom na ministra zdravotníctva, na tomto profile som vyhlásil, že ak sa táto nominácia bude realizovať, zagratulujem vláde. Stalo sa! A dnes to robím znova: Gratulujem, pán premiér!

Za prvých sto dní vo funkcii Vladimír Lengvarský moje očakávania splnil. Nie je to typický prísny vojak, ale jeho životný príbeh a vojenské skúsenosti sa ukázali ako dobrá kombinácia charakteristík pre úspešného ministra. V dobe chaosu, hystérie a osobných útokov aj medzi koaličnými politikmi sa vyjadruje vecne, racionálne a nenechá sa len tak vytočiť. Prichádza s racionálnymi, aj keď nie pre každého obľúbenými riešeniami. Ale prináša riešenia a pokoj na ich realizáciu.

Isto, nájdu sa aj drobné chyby a omyly. Ale vláda to nie je spolok svätých. Je to partia ľudí z mäsa a kostí pohybujúcich sa často v neprehľadných situáciách. Nie všetko sa dá stihnúť, nie všetky informácie stráviť a správne vyhodnotiť. Ale zatiaľ má pán minister ten správny drajv a nenechá sa vyrušovať krikľúňmi a podrazákmi. Od Vlada by si mohli brať príklad viacerí ministri. Nie nadarmo sa za krátku dobu stal najdôveryhodnejším ministrom vlády, aj keď by som nepreceňoval tento typ hodnotenia priazne a nálad.

Mnohí ho považujú za dobrého len pre súčasnú krízu a stabilizáciu situácie. Ale ja som presvedčený, že bude dobrou voľbou aj pre realizáciu dlho očakávanej reformy zdravotníctva. Tá rozhodne nebude populárna a bez politickej ceny a rizík. Ale presne to sú vody, v ktorých taký generál vie plávať veľmi dobre. Len sa nesmie nechať zviesť z cesty a odradiť neprajníkmi a zradcami aj z vlastných radov. Ak si udrží otvorenosť, jasnosť a priamočiarosť, má šancu uspieť. Navyše má vždy možnosť sa postaviť a odmietnuť cirkus namiesto reformy, ak by taká situácia nastala. Naše ozbrojené sily, ale aj viaceré politické strany by ho prijali s otvorenou náručou.

Želám veľa úspechov a správnych rozhodnutí, pán minister!

Čítajte tiež:

Zdravotníctvo je aj o obrovskom balíku peňazí – Pavel Macko

Pavel Macko: Minister Lengvarský musí rázne a rozumne konať

P. Macko: Dobrovoľným očkovaním asi nedosiahneme kolektívnu imunitu (pavelmacko.sk)

NASPAŤ