Zdravotníctvo je aj o obrovskom balíku peňazí #diskreditácia#efektívnosť#korupcia#Lengvarský#minister#rozpočet#zdravotníctvo

Nový minister zdravotníctva to rozhodne nebude mať ľahké. Ale je to lekár aj generál, musí sa so situáciou popasovať. Práve preto padla voľba na neho, lebo určite bolo k dispozícii viacero kandidátov. Okrem toho, že nastupuje v čase vrcholiacej druhej vlny pandémie, musí sa vysporiadať s ťažkým dedičstvom a súčasne rozbehnúť potrebnú a dlho očakávanú reformu celého sektoru zdravotníctva. Nie každý bol jeho nomináciou nadšený. Dôvody nie sú len odborné. Zdravotníctvo je totiž rezort, kam ide najviac peňazí. Mnohí príjemcovia týchto zdrojov znervózneli.

#diskreditácia #efektívnosť #korupcia #Lengvarský #minister #rozpočet #zdravotníctvo

Zdravotníctvo predstavuje rezort s najväčším balíkom prerozdeľovaných peňazí.
Verejné rozpočty na rok 2021 -zdravotníctvo je finančne najnáročnejší rezort. (Zdroj: Ministerstvo financií SR, Rozpočet.sk – Ministerstvo financií Slovenskej republiky (rozpocet.sk))

Zdravotníctvo spotrebúva obrovské množstvo zdrojov

Napriek všeobecným ponosom na podfinancovanie rezortu, práve do zdravotníctva idú najväčšie finančné prostriedky. Výnimkou je len nárokové sociálne zabezpečenie, ktoré je čistým transferom nárokových čiastok občanom bez sprostredkovateľov. Tieto prostriedky idú do zdravotníctva cez systém zdravotného poistenia aj priamo zo štátneho rozpočtu. Pre ilustráciu, len tento rok má ísť do zdravoitníctva viac ako 8 miliárd eur, teda zhruba osemnásobne viac ako do obrany SR. A to ešte poskytovatelia zdravotnej strarostlivosti požadujú navýšenie o cca 130 miliónov eur a nad nemocnicami visí viac ako polmiliardový dlh, ktorý by chceli opäť prehodiť na štát.

V celom systéme sa točia obrovské prostriedky a nie všetky sú efektívne využívané. Časť z týchto zdrojov skončí na súkromných účtoch alebo v neefektívnostiach, ktoré sa príliš neprejavia na zlepšení kvality poskytovnej starostlivosti a kvality zdravia občanov. Napríklad obrovské zdroje odčerpávajú dodávatelia liekov a to ešte občania okrem toho utrácajú obrovské peniaze za nepredpísané lieky a výživové doplnky.

Okolo celého zdravotníctva vznikol až nezdravý ekosystém, ktorý doslova vysáva zdroje z rezortu. Napríklad laboratórne kapacity boli z väčšej časti outsorsované do súkromných laboratórií a cena výkonov prudko vzrástla. Súkromné laboratóriá bohatnú a lekári a nemocnice, ktoré si to predtým robili sami dnes váhajú, či pre pacienta vyžiadať všetky potrebné vyšetrenia.

Účelom tohto článku nie je rozoberať všetky neefektívnosti v zdravotníctve. Sú na to ďaleko povolanejší. Len som chcel poukázať na to, že v prvom rade ide o obrovský biznis s „komoditou“, ku ktorej máme pochopiteľne blízky až iracionálny vzah. Ľudia sú ochotní dať všetko za to, aby sami alebo ich príbuzní prežili a boli zdraví.

Preventívne útoky na nového ministra zdravotníctva

Doktor Lengvarský ešte ani len nebol oficiálne potvrdený ako kandidát na ministra a už sa voči nemu začali útoky. Niektoré sa dajú vysvetliť prirodzenou nedôverou k hocikomu novému. Ale za niektorými možno tušiť veľmi pragmatické finančné záujmy. Najagilnejší sú politici Smeru – SD. Boli to práve ľudia blízki strane Smer, ktorí počas dvanásťročnej vládnej éry Smeru vybudovali rozsiahly systém dojenia verejných zdrojov v zdravotníctve. Doslova ovládli systém zdravotníckeho zásobovania a mali aj rozhodujúce slovo pri schvaľovaní investícií. Mnohí tušíme, že to asi nerobili zadarmo, alebo z lásky k blížnemu a starosti o jeho zdravie.

Všetci títo používatelia konečných výhod sa vyľakali. V novom ministrovi asi zbadali hrozbu, že by okrem riešenia pandémie mohol zájsť ďalej a narušiť zabehané pomery. Má na to ďaleko lepšie predpoklady ako jeho idealistický predchodca. Tie sa síce nemusia naplniť, ale stratégovia v pozadí nenechajú nič na náhodu. Už v deň vymenovania prišiel osobne Robert Fico s nevyberavým útokom. Smer sa pustil do priamej diskreditácie nového ministra. Použili na to list svojho nominanta, generála Daniela Zmeka, náčelníka generálneho štábu OS SR zo začiatku pandémie. List, ktorý prezentoval Smer nebol v dobe publikovania verifikovaný. Ale aj keby bol autentický, tak nedáva priamy dôvod na dehonestáciu ministra Lengvarského.

To, že ide o veľa naznačuje aj zvláštny prístup inak seriózneho a mienkotvorného denníka a portálu Sme. Ten publikoval dva články, kde snahu o cielenú diskreditáciu ťažko nevidieť. Prvý bol článok, kde hneď v nadpise bol Lengvarský nepriamo označený ako niekto, kto sa paktuje s privatizérom SCP Fiľom. Titulok Ďakoval oligarchovi Fiľovi je príliš prvoplánový na seriózne médium. Ako keby Lengvarský mohol za privatizáciu SCP v deväťdesiatych rokoch, alebo ju verejne politicky schvaľoval. On bol pritom len riaditeľ nemocnice, ktorý sa poďakoval miestnemu sponzorovi za to, že financoval časť projektu. Bežná situácia takmer v každej nemocnici. Keby nebolo sponzorov, tak mnohé by už dávno skolabovali, alebo robili so starým rozbitým zariadením. Lebo štát ani poisťovne ani zďaleka nefinancujú všetko, čo nemocnice potrebujú. Takto to funguje celé roky. Zato štát bol ochotný financovať napríklad predražené CT-čka, ak ich dodávateľ mal to správne politické krytie.

Zvláštne vojenské mobilné odberové miesta

Kritika vojenskej MOM-ky niekde v Michalovciach, ktorá fungovala pod hlavičkou ÚVN Ružomberok bola na mieste. Sme napísalo „Vojenskej nemocnici pod vedením nového ministra zrušili MOM-ku. Nebola bezpečná. Autor článku by si mohol dať aj námahu, aby zistil, ako to vlastne funguje a či Lengvarský bol skutočne zodpovedný za neporiadok v Michalovciach. Formálne áno, ale v skutočnosti je to trocha inak. Aj vďaka silnej finančnej a kastovnej civilnej loby v zdravotníctve totiž posádkové ošetrovne a takzvané práporové a brigádne obväziská nie sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Ak chceli vojaci vyhovieť namotivovanému ministrovi obrany a zriadili sieť vojenských MOM-iek, museli ich formálne zavesiť pod ÚVN, lebo len tá má tú správnu pečiatku.

Riaditeľ ÚVN dostal tak z večera do rána do vienka a svojej organizačnej štruktúry „pobočky“, na ktoré nemal prakticky žiadny reálny vplyv. Tie totiž aj naďalej boli postavené z personálu a jednotiek v podriadenosti veliteľov príslušných útvarov, na ktoré nemá riaditeľ ÚVN žiadny dosah. Napriek tomu mala ÚVN metodicky dozerať na MOM-ky. Potiaľ je kritika riaditeľa ÚVN oprávnená. Nakoľko to bol schopný robiť aj z kapacitných dôvodov je vec druhá.

Diskreditácia ministra zdravotníctva je vlastným gólom Smeru

Podľa informácií zverejnených na tlačovej konferencii 1. apríla 2021 a publikovaných napríklad aj portálom hitky.sk, mal byť začiatkom minulého marca do armády šírený list, ktorý mal nepriamo diskreditovať dnešného ministra zdravotníctva. Generál Zmeko, zrejme vyplašený stúpajúcou nervozitou na samotnom začiatku pandémie a asi aj dotlačený svojimi politickými sponzormi zo SNS a Smeru, sa rozhodol pozvihnúť morálku vojska a uchrániť ho od paniky. Preto údajne 5. marca 2020, za vlády Petra Pellegriniho, rozoslal vojskám list, kde sa snažil upokojiť situáciu a varoval pred zbytočnou panikou a preceňovaním nebezpečnosti choroby covid-19. Nepriamo sa pritom odvolával aj na odborné vyjadrenie hlavného lekára ozbrojených síl.

Po prvé, nevieme nakoľko autentický je list samotného generála Zmeka. Rovnako nevieme, ako presne parafrázoval generál Zmeko svojho hlavného lekára. Pritom zmena jedného slovíčka, alebo aj čiarky môže úplne zmeniť význam pôvodného výroku. Dokonca aj keby list bol autentický a parafrázovanie doktora Lengvarského korektné, nie je tam nič také, čo by ho diskvalifikovalo To je len amatérska účelová interpretácia výroku vtedajšieho hlavného lekára. Ten pri svojom vyjadrení vychádzal z v tej dobe známych poznatkov o ochorení a nebol jediný s podobným názorom.

To, že ochorenie zaradil do kategórie vírusových respiračných ochorení vonkoncom neznamená, že sa vyjadril, že ide o bezvýznamnú chripôčku, ako to tvrdí Smer. To je príliš lacný účelový trik a demagógia. Dokonca aj chrípka je pomerne vážne ochorenie, ktoré sa nedá podceňovať.

Skutočný odkaz Smeru a jeho predsedu je treba vnímať tak, že okrem toho, že sú vyplašení z toho, že im pravideľne zatvárajú nominantov a sponzorov, teraz sa boja, že im vyschne aj koryto, kde ryžovali zlato. Zabudli na to, že inkriminovaný list vznikol za vlády Smeru, keď kontroloval všetky bezpečnostné a štátne zložky. Takže ak majú dnes nejaké pochybnosti, stačí sa pozrieť do zrkadla.

NASPAŤ