Povolil Krajčí očkovanie inou vakcínou Sputnik V, ako mal na sklade? #Krajčí#Lengvarský#minister zdravotníctva#očkovanie#povolenie#Sputnik V

Tomuto by nerozumel ani kráľ Šalamún! Príbeh Sputnika V na Slovensku už je ako starý obohratý film. Od nového ministra zdravotníctva sme sa dozvedeli, že jeho predchodca Krajčí síce schválil použitie vakcíny Sputnik V. Ale išlo o inú vakcínu, než ktorú predvádzali v Košiciach na letisku. Takže čisto technicky sme mohli Sputnikom očkovať už mesiac a pol. Namiesto toho tu máme politický a mediálny cirkus. Teraz Lengvarský hovorí, že vlastne očkovať Sputnikom nemôžeme, lebo Krajčiho rozhodnutie platí pre inú formu tej istej vakcíny!

#Krajčí #Lengvarský #minister zdravotníctva #očkovanie #povolenie #Sputnik V

Načo Krajčí vydával povolenie na očkovanie Sputnikom, ak do neho napísal inú vakcínu?
Je vôbec možné, že by minister Krajčí nevddel, akú vakcínu doviezli na Slovensko ?

Prečo sa Sputnik V nepoužíva, ak minister vydal povolenie?

Zaslepení priaznivci Igora Matoviča a OĽaNO ma nebudú mať za toto radi, ale musím to napísať. Na mieste je otázka, či bol exminister Krajčí príčetný, keď podpisoval rozhodnutie o inej vakcíne, než ktorú osobne s premiérom doviezli vojenskými špeciálmi. Buď si Krajčí už vtedy robil dopredu alibi, aby sa v prípade nešťastia mohol vyhovoriť, že on schválil inú vakcínu, alebo bol úplne mimo. Ešte ma napadá, že minister Lengvarský pod tlakom tak trocha zavádza. Ani jedno z vysvetlení nie je pre bežného občana prijateľné.

Prvé čo ma napadlo bolo to, že prečo sme nezačali očkovať vakcínou, ktorej použitie schválil minister zdravotníctva. Ak tu existuje skupina ľudí, ktorá sa chce zúfalo dať očkovať len Sputnikom, prečo im to neumožniť? Najmä, ak sa vakcíny silno dožadujú a zúfalo napádajú všetkých, ktorí im ju nechcú dať a dokonca sa vyhrážajú násilím. Stačilo im dať podpísať poučenie/reverz, že sú si vedomí, že vakcína nie je schválená ale len experimentálna a dávajú sa ňou očkovať výlučne na vlastné riziko.

Lenže tu je pes zakopaný. Krajčí aj vláda chceli, aby celé riziko prevzali na seba ošetrujúci lekári a nedali im k vakcíne žiadny certifikát. Dokonca Krajčí podľa Lengvarského do rozhodnutia uviedol inú vakcínu, než ktorú mal k dispozícii. Všetky vakcíny, aj tie schválené EMA, neprešli štandardným procesom schvaľovania, ale len tým skráteným.
Aj dnes môže minister zdravotníctva schváliť vakcínu so správnym názvom a formou ako experimentálne liečivo a v spolupráci s ruskými dodávateľmi a úradmi zoorganizovať trebárs klinickú štúdiu. V rámci nej by mohli očkovať a zároveň sledovať tých, čo si to vyslovene želajú. Vakcíne a jej dôveryhodnosti by to pomohlo, ak je dobrá ako deklarujú Rusi. Lenže to by obidve strany museli chcieť.

Lengvarský musí konať rázne a zrozumiteľne

Bohužiaľ, Igor Matovič a exminister Krajčí si nabehli a ocitli sa v hre, nad ktorou nemajú kontrolu. Ani nevnímajú všetky jej pravidlá, hráčov a ich zámery. Nový minister Lengvarský zatiaľ nič nepokazil. Ale ani ešte nevyšiel z kúta. Do jeho nominácie som investoval aj časť svojho kreditu, keď som ho otvorene podporil. Dúfam, že nielen moje očakávania splní.

Zatiaľ robí komparz v hre, ktorej nie celkom rozumie. Má obrovskú výhodu. Nie je straník, ale odborník, ktorého nominovalo najsilnejšie vládne hnutie. Mal by dať jasne najavo, že si nenechá zasahovať do svojich kompetencií iným ministrom ani odtlačiť od rečníckeho pultu. Buď ho nechajú robiť si svoju prácu, alebo má vždy možnosť odísť so vztýčenou hlavou. Nebola by to jeho hanba, ale niekoho iného.

Viac k téme:

Chcem sa dať zaočkovať registrovaným Sputnikom V – Pavel Macko (blog.sme.sk)

Zdravotníctvo je aj o obrovskom balíku peňazí – Pavel Macko

NASPAŤ