Každá nová informácia o SIS zintenzívňuje zdesenie! #mafia#mafiánsky štát#protimafiánsky balíček#reforma#riaditeľ SIS#SIS

Najnovšie informácie o kauze riaditeľa SIS vyplývajúce z uznesenia sudcu o vzatí V. Pčolinského do väzby len navyšujú kopu hnoja v tejto inštitúcii. Informáciu spracovanú redaktorom Sme si môžete prečítať v článku, na ktorý odkazujem.

#mafia #mafiánsky štát #protimafiánsky balíček #reforma #riaditeľ SIS #SIS

Stále nové detaily o ochybnostiach o vedení SIS
Každá nová informácia o prepojeniach podsvetia a štátnych zložiek len zvyšuje nedôveru k štátnym inštitúciám.

Vo svetle týchto udalostí mám tri postrehy.

1️⃣ Ako je možné, že človek ako V. Pčolinský sa vôbec mohol stať riaditeľom SIS? Celý systém bezpečnostných previerok vyzerá ako jeden obrovský podvod a bizniz. Rovnako aj systém ochrany utajovaných skutočností je v pokročilom rozklade. Dôsledkom politických nominácií na takéto funkcie je to, že cez sito bezpečnostných previerok prejdú ľudia, ktorý by pri poctivej previerke nemohli prejsť ani na stupeň dôverné. Ten je dobrý pre radového referenta na nejakom ministerstve, ale nie v SIS. Vo svetle nových informácií je potrebné vnímať aj dve tlačové konferencie a verejné vyhlásenia predstaviteľov Sme rodina. Zazneli na nich len tak medzi rečou závažné informácie. Vyvolávajú podozrenie, že dochádzalo k vážnemu porušovaniu zákona. Generálny aj špeciálny prokurátor by sa tým mali určite zaoberať a predstaviteľov Sme rodina by mal vypočuť vyšetrovateľ. Nič sa z toho sa asi nestane vzhľadom na osobné väzby obidvoch menovaných prokurátorov.

2️⃣ Potenciálny dvojitý agent a stále poslanec NR SR Kyselica sa v článku vyjadruje k možnosti dvoch služobných pomerov. Čudujem sa redaktorovi a aj pánovi poslancovi. Svoj mandát získal podvodným spôsobom a mal by ho vrátiť. A už vôbec by sa nemal vyjadrovať k takýmto veciam, lebo nie je dôveryhodným respondentom vzhľadom na svoju neobjasnenú úlohu v súvislosti s vojenským spravdajstvom.

3️⃣ Každý má právo na obhajobu a spravodlivý súdny proces. Intenzita angažovanosti pani Evy Mišíkovej práve v kauzách najexponovanejších predstaviteľov štátu, ktorí sú podozriví, že systematicky zlyhali, je vysoká. Pani Mišíková bola kedysi kandidátkou na generálneho prokurátora. To, že týchto ľudí zastupuje práve ona, vyvoláva etické otázky vo vzťahu k jej pôvodnej profesii. Všetko je samozrejme lege artis. Na druhej strane je jasné, že angažovanie sa elitnej prokurátorky ako obhajkyne je ďaleko za limitom hľadania pravdy a spravodlivého procesu. Je to skôr o využívaní slabín systému, ktorého bola pani Mišíková dlhý čas súčasťou, na dosiahnutie oslobodenia aj skutočných viníkov. Zásadná etická otázka je, či v systéme prokratúry nezostávajú náhodou „kazítka“ alebo „zadné dvierka“, ktoré sa raz môžu hodiť. Prokurátorom asi nemožno zakázať prejsť do kariéry advokáta. Ale s tým budú vždy existovať aj pochybnosti o skutočnom zanietení pre hľadanie pravdy a spravodlivosti zo strany niektorých prokurátorov.

Viac na tému SIS a kauzy riaditeľa SIS:
Vláda zahodila šancu na reformu SIS a začína cítiť dôsledky – Pavel Macko

Najlepšie by bolo SIS zrušiť a postaviť nanovo. Nejde to! – Pavel Macko

Zadržanie riaditeľa SIS nie je prípad zlodejíčka z trhoviska – Pavel Macko

Tri kritické požiadavky na účinné spravodajstvo digitálnej éry – P. Macko (pavelmacko.sk)

NASPAŤ