Zadržanie riaditeľa SIS nie je prípad zlodejíčka z trhoviska #korupcia#NAKA#reforma#riaditeľ SIS#SIS#vláda#Vladimír Pčolinský#vnútorná bezpečnosť

Nastal čas vrátiť bezpečnostné inštitúcie ich pôvodnému účelu. Majú chrániť bezpečnosť štátu a občanov a nie byť nástrojom politického boja o moc.

#korupcia #NAKA #reforma #riaditeľ SIS #SIS #vláda #Vladimír Pčolinský #vnútorná bezpečnosť

Ako človek, ktorý 35 rokov strávil v uniforme a stal sa obeťou špinavých hier bezpečnostných zložiek a prokuratúry som obzvlášť citlivý na akékoľvek zneužívanie bezpečnostného aparátu štátu proti občanom alebo na obohacovanie sa.

Bez ohľadu na to, ako celé vyšetrovanie nakoniec dopadne, zadržanie riaditeľa SIS je problém prvej kategórie. Poukazuje na zlyhanie buď jednej, alebo druhej strany. Slovensko sa stále nevysporiadalo s kauzou únosu prezidentovho syna štátnymi orgánmi. Rovnako sa dodnes poriadne nevysporiadalo ani s dedičstvom Lexovej a Mečiarovej SIS. Ten zápach je stále cítiť.

SIS potrebuje transformáciu do 21. storočia

Silná protikorupčná vláda s pohodlnou ústavnou väčšinou občanom sľúbila zásadnú zmenu. Po tridsiatich rokoch mala šancu aj zo SIS vybudovať konečne modernú spravodajskú službu. Namiesto toho si zvolila politické trhanie koristi, ako za čias Mečiara. Nejde až tak o zlyhanie jedného človeka v čele inštitúcie, ale o systémový problém, ktorý musí vláda vyriešiť. Ak sa koalícia nespamätá a nebude systémovo riešiť dôsledky tejto kauzy, stratí zvyšok kreditu a moc. Zároveň zanechá za sebou rozvrátený štát a šancu pre extrémistov, aby sa ujali moci.

Čítajte viac: Vláda má systémový problém a mala by ho riešiť

Už pri vymenovaní riaditeľa SIS som 8. apríla minulého roku vyjadril pre .týždeň pochybnosti o tomto kroku. Napísal som aj toto: „Vláda týmto obsadením SIS dáva jasne najavo, že jej odhodlanie vysporiadať sa s nepríjemným dedičstvom končí tam, kde začínajú vlastné mocenské benefity. Je to dobrá správa pre politikov pri moci, ale zlá správa pre občanov. “ Zvyšok nájdete na konci tohto článku v kurzíve.

Čítajte viac: Vláda zahodila šancu na reformu SIS a začína cítiť dôsledky – Pavel Macko

Vracia sa zápach Lexovej éry?

Je neprípustné, aby členovia vlády a ústavní činitelia vynášali verejne svoje hodnotiace úsudky a napádali činnosť štátnych orgánov. Ak pán Krajniak a jeho kolegovia len blafujú, tak je to stále brutálny politický nátlak a zastrašovanie vyšetrovateľov zo strany vysokých ústavných činiteľov. Generálny prokurátor by sa mal okamžite ozvať a dať najavo, že nedopustí politické zásahy do vyšetrovania. Pokiaľ sa však páni Krajniak a spol. preriekli a chceli naznačiť, že medzi SIS a Sme rodina prebiehali informačné orgie, tak si zarobili na najväčší škandál od únosu M. Kováča mladšieho. V takomto prípade majú blízko k tomu, aby sa dostali na tiulné stránky moskovskej Pravdy aj the New York Times. Ale my občania o takú slávu nestojíme!

Čítajte viac: Kto tu rozpútava mocenský boj, pán minister?

Grafika: koláž Pavel Macko

Zdroje: facebook/topky.sk, martinus.sk, facebook/sme.sk

NASPAŤ