Nehoráznosť: Agresor a jadrový terorista stráca trpezlivosť s brániacim sa! #charta OSN#jadrový terorizmus#NATO#Rusko#Ukrajina#USA#Vojna na Ukrajine

Rusko musí dostať jasnú odpoveď, že akýkoľvek útok na NATO bude znamenať zničujúcu odvetu. Takto funguje odstrašovanie. Inak Rusi skôr či neskôr rozpútajú katastrofálny konflikt.

#charta OSN #jadrový terorizmus #NATO #Rusko #Ukrajina #USA #Vojna na Ukrajine

Vladimír Putin s Dmitrijom Medvedevom po víťazstve vo voľbách v roku 2000 (Zdroj: By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php )

Bývalý ruský prezident a podpredseda ruskej bezpečnostnej rady sa vyjadril, že ruská trpezlivosť s Ukrajinou a so západnými krajinami má svoje medze a vyhráža sa jadrovou vojnou. Ukrajina sa vyše dva a pol roka bráni proti plnoformátovej ruskej invázii a západné krajiny jej dodávajú zbrane. Ale do konfliktu sa nezapájajú. Napriek tomu sa podobne vyjadruje aj prezident Putin. Rusko používa jadrový terorizmus a tzv. reflexívnu kontrolu na zastrašovanie a odradenie USA a západných spojencov od dodávok zbraní zúfalo sa brániacej Ukrajine.

Bohužiaľ, je to naopak. Ukrajina sa podľa čl 51 Charty OSN, aj podľa morálky a zdravého rozumu môže a musí brániť pred snahou o úplnú likvidáciu národa a štátnosti v dôsledku imperialistickej ruskej agresie. Podľa medzinárodného práva môže na to použiť všetky dostupné zbrane a prostriedky a útočiť na všetky ciele agresora bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, až do ukončenia ruskej agresie. Ruské vyhrážky voči Západu dodávajúcemu zbrane Ukrajine prichádzajú v čase, keď ruská armáda masívne používa cudzie rakety dodané až po začiatku svojvoľnej ruskej invázie.

Odstrašovanie funguje len keď je uveriteľné

Ak sa Rusku ako jadrovému teroristovi ukáže slabosť a Ukrajina bude bude prinútená kapitulovať, bude hrozba svetového konfliktu takmer neodvratná. Rusko bude aj naďalej bez zodpovednosti stupňovať tlak a dokonca použije silu voči členskej krajine NATO vediac, že nepríde adekvátna odveta. Najväčšou strategickou chybou zo strany USA, Spojeného kráľovstva a celého Západu by bolo nechať Rusko v mylnej predstave, že si môže dovoliť čokoľvek, aj obmedzený jadrový útok voči NATO a ten zostane nepotrestaný.

Práve takýto postup povedie nakoniec k zničujúcej eskalácii zo strany Ruska, lebo ruskí vojnoví štváči a ich kolaboranti rozpútajú kataklizmu, ktorá sa už nebude dať zastaviť. Ukrajina je v práve. My sme boli dosť zdržanliví a snažili sme sa všemožne vyhnúť konfliktu s Ruskom. To musí dostať jasnú odpoveď, že akýkoľvek ruský útok na NATO bude znamenať zničujúcu odvetu. Takto funguje odstrašovanie. Takto fungovalo odstrašovanie počas studenej vojny. Agresor musí dostať jasný signál, že sa budeme brániť všetkými prostriedkami.

NASPAŤ