Nedovoľme rozklad bezpečnostného aparátu štátu! #7-čka#Fico#GIBZ#mafiánsky štát#NBÚ#NR SR#OČTK#právny štát#SIS#Smer

Predstavitelia spoločnej kandidátky č. 7 na tlačovej besede v pondelok 21.8. 2023 upozornili na vážne problémy v bezpečnostných zložkách štátu a vyjadrili svoj postoj ku snahám o destabilizáciu štátu a politizáciu trestných konaní.

#7-čka #Fico #GIBZ #mafiánsky štát #NBÚ #NR SR #OČTK #právny štát #SIS #Smer

Zsolt Simon na úvod zdôraznil, že Robert Fico a spol. nás opäť obťažuje svojím strachom, že ho dobehne jeho minulosť a vzťahy s ľuďmi obvinenými zo závažnej trestnej činnosti. Smer zneužíva trestné konania na politicky motivované útoky na nezávislých vyšetrovateľov a vyvolávanie strachu a nenávisti. 

Zslot Simon, Tlačová konferencia 7–čky, 21.8.2023

Odmietame nátlak na OČTK

Jozef Rajtár zdôraznil, že OČTK musia konať bez ohľadu na osoby a ich funkčné alebo politické postavenie. Politici ani vysokí štátni príslušníci nemajú trestno-právnu imunitu a je to ich problém, s kým sa stýkajú a spolupracujú. Ak porušia zákony alebo sa spreneveria svojmu poslaniu, musia niesť následky.

„Chápeme nervozitu Roberta Fica a jeho spolustraníkov, ale je to výlučne ich problém, s kým sa stýkajú a čo robia. Ak sa o nich zaujímajú vyšetrovatelia, je to v prvom rade ich vlastná hanba.“  dodal Jozef Rajtár.

Jozef Rajtár, Tlačová konferencia 7–čky, 21.8.2023

Spoločná kandidátka č. 7 dôrazne odmieta akýkoľvek nátlak a vyhrážky voči orgánom činným v trestnom konaní a politizáciu trestných konaní zo strany Smeru a Sme rodina. Predstavitelia Sedmičky považujú za nehoráznosť, aby v parlamente vystupovali obvinené osoby namiesto toho, aby sa hájili v trestnom konaní a vyzvali poslancov, aby neschválili program mimoriadnej schôdze.

Pavel Macko upozornil, že spravodajské služby sa pravidelne stávajú obeťou politických kšeftov, alebo sa mnohí z ich príslušníkov vymykajú kontrole a namiesto ochrany občanov si robia svoje nezákonné kšefty. „Strana Smer za 12 rokov svojich vlád tieto služby totálne spolitizovala a ovládla. Teraz sa bráni odhaleniu toho, čo všetko v týchto zložkách napáchali.  Desiatky nominantov Smeru, ale aj nominanti Sme rodina boli obvinení zo závažnej trestnej činnosti. Títo ľudia mali najvyššie bezpečnostné previerky a nikomu to nevadilo.“ dodal Macko.  

Pavel Macko na tlačovej besede predstavil systémové opatrenia 7-čky pre bezpečnostné zložky

Sedem opatrení 7-čky ako dať bezpečnostné zložky do poriadku

Bývalá koaličná vláda neurobila vôbec nič pre odstránenie bezpečnostných rizík a proti rozkladu týchto zložiek. Odmietli všetky rozumné návrhy  na systémové zmeny a úplne ignorovali vážne personálne riziká. Macko zdôraznil, že ak by konali včas, nemuseli sme mať dnes obrovskú hanbu, že máme obvinených dvoch aktívnych najvyšších funkcionárov.

V závere tlačovej besedy Macko predstavil 7 opatrení spoločnej kandidátky č. 7 pre to, aby bezpečnostné zložky štátu slúžili výlučne pre bezpečnosť občanov a nie záujmom skorumpovaných a amorálnych politikov:

1️⃣ odpolitizovanie  bezpečnostných zložiek štátu

2️⃣ striktný kariérny systém

3️⃣ nezávislá Generálna inšpekcia bezpečnostných zložiek

4️⃣ nové vymedzenie úloh spravodajských zložiek, striktné oddelenie  vojenského, civilného a kriminálneho spravodajstva

5️⃣ zriadenie špeciálneho odboru na Najvyššom kontrolnom úrade

6️⃣ revízia systému bezpečnostných previerok, očistenie NBÚ

7️⃣ posilnenie parlamentnej kontroly spravodajských zložiek

NASPAŤ