Píše mi priateľ Ruska #mafiánsky štát#Rusko#Ukrajina#Vojna na Ukrajine

Najprv sa ma opýtal, aký bol môj vzťah k Rusku v roku 1989. Odpovedal som mu, ale nestačilo mu to.

#mafiánsky štát #Rusko #Ukrajina #Vojna na Ukrajine

Dal sa do polohy obhajcu demokracie a takto mi odpísal:

„Človek ktorý rieši iba vojnu a nič iné ho nezaujíma nemá čo robiť v politike. V každom príspevku riešite vojna, ukraina, Rusko, Fico. Myslíte že toto stačí ľuďom na žitie v demokracii?“

Moja odpoveď

Nebude to tým, že hneď u susedov zúri vojna, najväčšia od druhej svetovej vojny? Tá má vplyv na všetko, najmä ak ju vedie ruský režim vykazujúci všetky črty nacizmu. Kvôli nej je drahota, kvôli vojne sú problémy s energiami, kvôli vojne je vo svete hladomor, kvôli nej sú po celej Európe milióny utečencov, kvôli vojne je narušená celá ekonomika, kvôli ruskej agresívnej politike musíme dávať viac na našu obranu. Kvôli vojne pribudli v Rusku a na Ukrajine státisíce nových hrobov. Nie je dôležitejšia téma ako vojna a mier.

A ľudia ako Vy a Fico snívajú o prvomájovom sprievode na Červenom námestí a víkendovej chate na Sibíri? Alebo chcete pozvať ruské tanky aj sem ako v 1968-om? Tak sa pozrite, ako to vyzerá v Buči, Severodonecku, Lysyčansku, Bachmute a všade tam, kam vkročila čižma ruského okupanta.

Ja som vojenský odborník. Kto iný by mal ľuďom ako Vy vysvetľovať, čo to je vojna a že to nie je film, počítačová hra ani jesenný bál, ale tá najstrašnejšia vec, ktorá sa nám môže stať? Až Vaši ruskí kamaráti prinesú vojnu sem, lekári nebudú liečiť Vás, ale ranených z bojiska, učitelia nebudú učiť naše deti, ale hádzať granáty zo zákopov, vo fabrikách sa nebudú vyrábať hračky pre naše deti, ale zbrane a munícia, či vojenský materiál. Toto chcete? Toto chcú Vaše politické idoly? Ja to nechcem, nik normálny to nechce.

Preto treba o tom hovoriť, aby ľudia ako Fico a jeho spolustraníci nepriniesli vojnu sem k nám a aby ľudia ako Vy konečne otvorili oči.

P.S.: Hovoríme o školstve, ekonomike, právnom štáte a spravodlivosti, o dôchodkoch, o ochrane prírody. Kto nemá krvavé oči, ten to vníma, kto podporuje Rusov a Fica, vidí len seba ako tancuje kazačok.

Dodatok pre fajnšmekrov

Takto sa nejako začala naša konverzácia. Dal som príspevok u tom, že som na konferencii Jarná ITAPA 2023. Je to o informačných technológiách a digitalizácii. A priori nič o vojne. Na to mi úplne bez súvislostí proruský pánko napísal:

„Slúžili ste v armáde aj pred rokom „89“ aký bol váš postoj K Rusku?“

Moja odvoveď:

V tej dobe bol ZSSR, ale nazývali sme ich Rusmi. K útvaru som nastúpil v roku 1988. Môj vzťah k Rusom (ZSSR) bol rovnaký ako u 99,9 % občanov vtedajšej ČSSR. Oficiálne sme držali hubu a krok, v súkromí a medzi priateľmi to boli pre nás zapráskaní ruskí okupanti. Slúžil som v Českom Krumlove. O Rusoch sme vedeli, že sa rozťahovali vo svojej malej posádke nedaleko Boletíc, ale do styku sme s nimi neprichádzali.

A teraz k nezmyselnosti Vašej otázky:

Každý národ, každú udalosť treba posudzovať v dejinnom kontexte. Dnešné Rusko je nacistický režim, ktorý vedie brutálnu vojnovú agresiou v susednej krajine. Dnešné Nemecko je demokraticá krajina. Dnešné Nemecko nie je Nemecko 1933-1945. Dnešné Rusko nie je ZSSR 1989. Dnešné Slovensko nie je Slovensko v rokoch 1939-1945. Kto si to pletie, má dva problémy: 1) málo sa učil dejepis 2) málo premýšľa, lebo každú dobu treba posudzovať podľa skutočných udalostí.

Žiadny národ nie je naveky zatratený ani dobrý. Majú svoje temné aj svetlejšie stránky. Ako spievala Marta Kubišová „každý ví, časy se mění…“.

NASPAŤ