Zapája sa Irán do vojny na Ukrajine? #dodávky zbraní#Fahed-110#Irán#PVO#Rusko#Shahed 136#Ukrajina#Vojna na Ukrajine

Rusi intenzívne využívajú iránske drony na bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine. Zatiaľ čo Iránci dodávky popierajú, Rusi hodlajú od Iránu kúpiť ďalších niekoľko tisíc dronov a balistické rakety.

#dodávky zbraní #Fahed-110 #Irán #PVO #Rusko #Shahed 136 #Ukrajina #Vojna na Ukrajine

Iránsky bojový dron Sahed-136 (Zdroj: By دارکاخ – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124139580 )

Médiami prebehla pred pár týždňami správa, že Rusi nakupujú zbrane a munície od Iránu a Severnej Kórei. Od Iránu Rusi mali nakúpiť cca 700 samovražedných dronov Šáhid-136. Samovražedné drony sú také bezpilotné lietadlá, ktoré majú priamo  vo svojom trupe zakomponované výbušniny. Ide o jednorazové stroje, ktoré sa navedú na cieľ podobne ako rakety s plochou dráhou letu, len sú podstatne menšie a lacnejšie. Teda nezhadzujú bomby alebo neodpaľujú rakety ako napríklad turecký Bayraktar TB2, ktorý sa preslávil práve na Ukrajine.

To, že Rusi nakupujú práve u Iráncov a Severnej Kórei má dva aspekty.  Po prvé, Rusi sú v čoraz zúfalejšej situácii a ich domáce zásoby zbraní a domáca výroba decimovaná sankciami už nestačia na dlhodobé vedenie vojny na Ukrajine. Po druhé, Rusko sa čoraz viac vyčleňuje z medzinárodného spoločenstva a v záujme presadenia svojich imperiálnych cieľov je ochotné porušiť  akékoľvek medzinárodné záväzky. Niet divu, že neváha nakupovať v medzinárodne izolovaných krajinách. Tie Rusom predajú s radosťou čokoľvek. Jednak by mali problém to predať inde (aj kvôli platným sankciám) a v prípade úspechu Ruska si robia nádej, že s jeho pomocou prelomia medzinárodnú izoláciu bez toho, že by museli zmeniť čo i len zlomok z toho, kvôli čomu sa do nej dostali.

Rusi sa so svojimi zbraňami dostali až na limity svojich možností.  Najmä v oblasti rakiet a dronov už spotrebovali veľkú časť svojich zásob, koniec konfliktu je  nedohľadne a ešte aj na bojisku momentálne prehrávajú. Ukrajinci sa začali pomerne úspešne brániť voči ruským dronom. Tie väčšie vedeli pomerne účinne ničiť aj protivzdušnými prostriedkami krátkeho dosahu, ktorých dostali pomerne dosť od spojencov  a menšie vedeli aj zarušiť a teda odkloniť od cieľov.

Zatiaľ čo dodávky munície zo Severnej Kórei na bojisku nič zásadne nemenia, spolupráca Ruska s Iránom robí oprávnene robí Ukrajincom vrásky na čele. V prípade munície totiž Rusi pokračujú v intenzívnom využívaní delostrelectva, ktoré pôsobí plošne, ale nepresne. Spotrebovávajú na to obrovské množstvo munície, ich preimerná ročná spotreba pri nezmenenej intenzite bojov je desaťnásobkom ročnej produkcie ruského priemyslu. Skôr či neskôr budú mať Rusi viac problémov s hlavňami ako s muníciou, lebo intenzívna paľba vedie k ich opotrebovávaniu. Dodávka Iránskych dronov Šáhid sú však dočasným game changerom. Majú dobrý  taktický dosah a sú pomerne účinné v niektorých scenároch použitia. Pritom sú pomerne malé na včasné zachytenie prostriedkami PVO.

M214 Geraň-2 je len ruské označenie pre iránsky Šáhid-136. (Zdroj: By Mil.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=123057538 )

O týchto dronoch sa vie pomerne málo a je zatiaľ ťažké ich zarušiť. Ak ich aj ukrajinské systémy zachytia, používať na ne niekoľko násobne väčšie a drahšie rakety zem – vzduch nie je efektívne. Tieto Ukrajinci potrebujú na väčšie ruské hrozby. Drony Šáhid-136 s bojovou hlavicou s účinnosťou podobnou veľkokalibrovej delostreleckej munície nie sú nič výnimočné. Avšak sú vysoko presné a preto sa dajú účinne použiť na ničenie väčších zbraňových systémov presnými zásahmi. Ich význam vzrástol v súčasnej ruskej kampani proti civilnej, predovšetkým energetickej infraštruktúre. Aj dron s pomerne malou hlavicou dokáže byť na takéto nezodolnené ciele vysoko účinný a vyradiť ich z prevádzky.

Podľa odhadov majú Rusi týchto dronov ešte okolo 300 a hodlajú od Iráncov nakúpiť tisícky. špekuluje sa o tom, že by RUsi nemuseli kupovať hotové drony, ale získali by od Iránu montížnu linku a komponenty. Pokiaľ sa Ukrajincom nepodarí na ne nájsť účinnú protizbraň, mali by Rusi v rukách nástroj, ktorý im síce negarantuje víťazstvo, ale výrazne by pomohol spomaliť ukrajinskú  protiofenzívu a hlavne dlhodobo totálne ničiť ukrajinskú civilnú infraštruktúru. To by neúnosne predlžovalo konflikt a unavovalo nielen Ukrajincov, ale aj ich podporovateľov. Každý systém má svoje slabé miesto a to sa Ukrajinci snažia čo najrýchlejšie odhaliť. V tomto kontexte treba vnímať aj sľúbenú pomoc NATO s dodávkou až 200 systémov na zachytávanie dronov. Ukrajincom v podstate stačí zachytiť, identifikovať a odkloniť dron od pôvodného cieľa alebo ho zničiť jednoduchším a lacnejším prostriedkom. Pre Ukrajincov nie je efektívne použiť výkonné a drahé rakety na dron v hodnote cca 20 tisíc eur.

Odpálenie iránskych rakiet Fahed-110 s dostrelom 300 km. (Zdroj: By Hossein Velayati – http://www.ypa.ir/2013-01-23-13-24-55/item/487-رزمايش-موشكي-پيامبر-اعظم(ص)-7.html, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46859563 )

Irán oficiálne popiera dodávky zbraní Rusku, avšak tie sú vidieť na ukrajinskom bojisku a v ukrajinských mestách. Stovky dodaných a použitých systémov ťažko schovať za výhovorku, že môže ísť o nelegálne posunuté zbrane cez tretiu stranu Rusku. Ukrajinci v tomto čase prichádzajú s podozreniami, že Iránci dodávajú nielen zbrane, ale aj inštruktorov ako ich používať, ktorí sú nasadení priamo v ruských jednotkách na Ukrajine. Ak by sa potvrdilo, že sa to deje so súhlasom iránskej vlády, tak by to aj z medzinárodno-právneho hľadiska robilo z Iránu priameho účastníka vojnového konfliktu na strane agresora.

Týmto ale angažovanie sa Iránu v ruskej agresii ani zďaleka nekončí. Rusi používajú svoje skladové zásoby rakiet protivzdušného systému S-300 podobne ako balistické rakety. Takéto použitie protileteckých rakiet je na pozemné ciele veľmi nepresné, ale to Rusom nevadí pri systematickom ničení veľkých mestských aglomerácií bez rozlíšenia. Na druhej strane už v prvých mesiacoch agresie boli podozrenia, že Rusi, ktorí sa pýšili najlepšími systémami PVO, nakupujú tieto systémy aj od Iráncov (Bavar-373). V týchto dňoch na verejnosť prenikajú informácie, že Rusko hodlá nakupovať aj množstvo iránskych balistických rakiet krátkeho a stredného dosahu.

Konkrétne má ísť o rakety Fateh-110 a Zolfaghar s dostrelom 300 resp. 700 kilometrov. V prípade rakety Fateh-110 ide o derivát sovietskeho systému Luna zo 60-tych rokov minulého storočia, ktorý bol predchodcom systému Točka, ktorý majú ešte Ukrajinci aj Rusi vo výzbroji. Ak sa dodávky potvrdia, tak sa nič zásadné na bojisku nezmení. Svedčí to však o tom, že Rusom skutočne dochádzajú podstatne modernejšie a presnejšie rakety vlastnej produkcie. Na druhej strane sa Irán čoraz viac angažuje na strane Ruska a to asi aj s vidinou tesnejšej politickej spolupráce a budúcich dodávok podstatne sofistikovanejších zbraňových systémov or Rusov, ktorých ale ani oni sami majú momentálne nedostatok.

NASPAŤ