Jeden deň dohoda o vývoze obilia a druhý deň útok na prístav #dohoda o vývoze obilia#OSN#Rusko#Turecko#Ukrajina#Vojna na Ukrajine

Ruské slovo nemá cenu ani deravej kopejky. Propagandistický účel podpisu dohody pod patronátom OSN o vývoze oblilia už bol asi splnený. Deň po podpise dohody ruské vojská útočia na tých tých, ktorí pripravujú obilie na skutočný vývoz.

#dohoda o vývoze obilia #OSN #Rusko #Turecko #Ukrajina #Vojna na Ukrajine

Ide o bezcharakternosť a podlosť ruského vedenia, ktorej sa bohužiaľ učia aj naši domáci kolaboranti s agresívnym Ruskom.

V piatok 22.7.2022 boli podpísané dve zrkadlové dohody. Prvá medzi Ukrajinou, Tureckom a OSN a druhá medzi Ruskom, Tureckom a OSN. Dohodli sa na odblokovaní ukrajinských prístavov pre vývoz obilia a súčasne uvoľnení embarga na pohyb ruských lodí s hnojivami a obilím. Dohody mali platiť na najbližších 120 dní s možnosťou predĺženia.

Na Ukrajine je zablokovaných cca 20 mil ton obilia ešte z minuloročnej úrody. Podľa tejto dohody by mali Rusi mali umožniť bezpečné koridory tým, že sa zaviazali, že nebudú útočiť na obchodné lode a ukrajinské prístavy. Na druhej strane Ukrajinci odminujú časť prístavov a ich piloti budú navigovať lode s obilím z ukrajinských prístavov. Dohoda sa týka troch čiernomorských prístavov a to Odesa, Černomorsk a Južne. Na oplátku majú byť zo sankcií vyňaté ruské plavidlá s obilím a hnojivami.

Tieto dohody a humanitárna operácia majú zmierniť dramatickú situáciu vo svetovom obchode s potravinami, najmä s obilím. Ukrajina je siedmym najväčším producentom obilia na svete, ale je jeho najväčším exportérom. V dôsledku blokády a potravinovej krízy hrozil vo svete hladomor, najmä v rozvojovom svete, ako aj možná masívna migračná vlna.

Dohoda nevznikala ľahko. Rokovalo sa o nej viac ako dva mesiace. Umožnili ju aj úspechy ukrajinských síl. Rusko momentálne nie je schopné masívneho námorného útoku a vylodenia sa na pobreží Ukrajiny. Prispela k tomu aj strata vlajkovej lode Moskva s protivzdušnou obranou celej flotily a strata Hadieho ostrova.

Nad realizáciou dohody bude dohliadať Spoločné koordinačné centrum (JCC) so sídlom v Tureckom Istanbule. Súčasťou dohody je aj spoločná inšpekcia lodí, aby nedochádzalo k ich zneužívaniu na pašovanie zbraní a vojenského materiálu.

Bohužiaľ, radosť z dohody pokazil najnovší útok na prístav v Odese. Rusko opäť raz potvrdilo, že je čoraz viac nespoľahlivý partner a čokoľvek robí, má v prvom rade na mysli propagandistiký cieľ.

NASPAŤ