Hadí ostrov má naozaj strategickú polohu #Hadí ostrov#obilie#Rusko#Ukrajina

Ukrajina hodlá obnoviť vývoz obilia loďami. Môže to urobiť aj vďaka ovládnutiu Hadieho ostrova.

#Hadí ostrov #obilie #Rusko #Ukrajina

Doteraz len ruskí zlodeji kradli a následne exportovali ukrajinské obilie. A predávali ho za zvýšené ceny v dôsledku vojnovej krízy, ktorú Rusi zámerne spôsobili. V jednej z aktualizácií situácie na Ukrajine som spomenul, že Rusko ako jeden zo strategických nástrojov hybridnej vojny proti západu používa umelé vyvolanie hladomoru v rozvojovýchj krajinách a následnú masovú migračnú vlnu ľudí snažiacich sa vyhnúť smrti hladom.

V týchto dňoch sa podarilo zabezpečiť priplávanie prvých ôsmich medzinárodných lodí do ukrajinských prístavov. Je to možné aj vďaka maličkému, ale strategicky položenému Hadiemu ostrovu. Ten ukrajinské sily po urputnom ostreľovaní ruských pozícií z pobrežia a dronov znovuzískali späť.

Stratou tohto ostrova, ale aj krížnika Moskva, Rusi stratili možnosť bezpečnej vyloďovacej operácie pre svoje sily v oblasti. Stratili aj robustnú protivzdušnú obranu svojich námorných síl. To im komplikuje možný útok nielen na Odesu, ale aj vpád do Moldavska.

Rusi sa určite svojich plánov len tak ľahko nevzdajú. Ale prípadný útok na konvoj civilných lodí plných zásob obilia alebo ukrajinské prístavy, kde sa obilie nakladá, bude politicky oveľa ťažší. Už sa nebudú môcť propagandisticky vyhovárať na Ukrajncov a klamať celému svetu aj našim domácim trollom.

Aj keď sa dajú z ruskej strany čakať provokácie, priamy útok na civilné lode by mohol stupňovať tlak aj na prípadnú medzinárodnú vojenskú reakciu voči agresorovi.

Zdroj: https://dennikn.sk/minuta/2930016/?ref=mwat

NASPAŤ