Mení sa rubeľ na sovietsky „konvertibilný rubeľ“ ? #Rubeľ#Rusko#sankcie#Vojna na Ukrajine#ZSSR

Po počiatočnom obrovskom prepde na začiatku kurz rubľa výrazne posilnil. Dokonca na viac ako 5-ročné minumum proti euru. Ruská propaganda a miestni trollovia idú na plný plyn. Lenže, nie je kurz ako kurz. Reálny je ten, ktorý je generovaný prirodzeným dopytom a ponukou.

#Rubeľ #Rusko #sankcie #Vojna na Ukrajine #ZSSR

Najprv príhoda z Krymu (Jalta) v júni 1990. Bolo krátko po páde režimu. V Československu už bola sloboda, veksláci začínali namiesto bonov predávať počítače a iné vychytávky. Minister financií Klaus de facto zaviedol konvertibilitu čs. koruny tým, že akceptoval vekslácky kurz, teda kurz generovaný dopytom a ponukou. Zrazu ste nemuseli kupovať na chodníku pred tuzexom bony (pre mladšie ročníky: papierové poukážky namiesto skutočných valút). Mohli ste si v hociktorej banke rovno kúpiť ktorúkoľvek voľne obchodovateľnú zahraničnú menu.

Kolega mi prepustil poukaz na 15-dňovú dovolenku Čedoku na Jalte (Krym). Vďaka Peťo! Tak som sa vydal do banky zohnať nejaké ruble. Práve pred týžňom sa zmenil kurz prevoditeľného rubľu (umelá mena pre zúčtovanie medzi štátmi RVHP, niečo ako SDR /XDR/ od MMF). Celé desaťročia bol kurz 10 Kčs/rub, práve klesol na základe dohody vlády ČSFR a ZSSR na 8,50 Kčs/rub. Potešil som sa. Našťastie v banke mi kočka povedala, aby som si kúpil len 100 rubľov, že sa dajú aj vrátiť a radšej si kúpil USD. Tak som nakúpil doláre po 28 Kčs.

Pristali sme v Simferopole, autobusom náz previezli na Jaltu. Všade obrovské kolóny áut, práve bola v ZSSR benzínová kríza. Nemali benzín a naftu ani pre nákladiaky a kombajny a tak nechali tretinu úrody zhniť na poliach. Prišli sme do nádherného hotelu Jalta. Manželka bola šokovaná ceduľkou pri recepcii s kurzom 0,61 RUB/ 1 USD. Šok! 61 kopejek za jeden dolár? Veď to by bol kurz viac ako 45 Kčs za rubeľ. Tak som ju ukľudnil. Po vybalení kufra som išiel pred hotel a bez zjednávania vymenil za kurz 12 RUB/ 1 USD. Keby som trpezlivo vyjednával s viacerými miestnymi vekslákmi, mohol dostať aj 14 rubľov za dolár.

Teda oficiálny kurz rubľa bol 8,50 Kčs alebo 1,64 USD za rubeľ. Po vykonaní priamej výmeny USD za rubeľ, bol reálny kurz 2,33 Kčs za rubeľ, resp. 0,083 USD za rubeľ. Dovolenka bola super. Priamo na plážovej terase som si mohol dať 2 deci kvalitného masandrijského vína za „búra“ (5 Kčs). Na hoteli sme mali všetko, v meste sa nedalo kúpiť nič. V obrovskej samoške len 5 druhov rybičiek – v prístavnom meste Jalta. Inak mesto bolo nádherné, aj celé okolie. Celé dva týždne ma ujko na promenáde ukecával, aby som mu predal svoje topánky. Na konci pobytu som mu ich daroval. Zadarmo. Skôr som nemohol, nechcelo sa mi chodiť celý čas v plážových šlapkách.

Záver: Nie je kurz ako kurz. Reálny je ten, ktorý je generovaný prirodzeným dopytom a ponukou.

Zdroj: Rubeľ je extrémne silný. Zlyhávajú sankcie? – Index SME

👇👇
Jozef Tvardzik v zaujímavom článku analyzuje vývoj kurzu rubľa, ktorý momentálne posilňuje a dopad sankcií. Konštatuje, že rubeľ posilňuje najmä vďaka netrhovým zásahom ruských úradov. Prebytok zahraničného obchodu rastie kvôli závislosti Európy od ruských uhľovodíkov. Polopate povedané, vývoz ropy a plynu pokračuje, zvyšok obchodu a výroby v dôsledku sankcií kolabuje. Výsledkom je prebytok v obchodnej bilancii, lebo v nej zostal dominantný len vývoz ropy a plynu. Podrobnosti si môžete prečítať tu: https://index.sme.sk/c/22915171/rubel-je-extremne-silny-a-obchodu-sa-dari-zlyhavaju-sankcie.html

„Rusi dosiahli posilňovanie rubľa kombináciou viacerých krokov. Prvým z nich bolo dramatické zvýšenie základnej úrokovej sadzby v marci z 9,5 na 20 percent (aktuálne je sadzba 14 percent). Druhým, manipulácia až potláčanie voľného trhu s ruskou menou. Ruská vláda v spolupráci s centrálnou bankou nariadili už v prvých dňoch invázie ruským spoločnostiam, ktoré vyvážajú tovar do zahraničia, aby vzhľadom na pokles kurzu rubľa predali až 80 percent svojich príjmov v cudzích menách. Za ne musia povinne nakupovať ruble, čím tlačia dopyt po mene umelo nahor a rubeľ posilňuje.“

NASPAŤ