50 dní vojny: Rusko sa vyhráža taktickými jadrovými zbraňami #agresia#Čína#India#jadrové zbrane#Rusko#Ukrajina#Vojna na Ukrajine#Vojnové zločiny

Zúfalstvo ruského vedenia musí byť neúnosné. Po tom, čo sa im potopil krížnik Moskva, podľa ich vlastných tvrdení v dôsledku neuveriteľného bordelu na palube a následného požiaru, Z-úria ešte viac. Predsa len asi bude pravda, že Moskva išla ku dnu v dôsledku vážneho poškodenia ukrajinskými silami. Rusi začali ostreľovať Kyjev, na juhu v oblasti Mariupolu nasadili strategické bombardéry Tu-22M3.

#agresia #Čína #India #jadrové zbrane #Rusko #Ukrajina #Vojna na Ukrajine #Vojnové zločiny

Najnovšie sa Rusi opäť vyhrážajú aj taktickými jadrovými zbraňami. Ich použitie by bol odklon od základnej jadrovej doktríny Ruska a nezostalo by bez odozvy svetového spoločenstva. Napriek tomu by ani použitie taktických jadrových zbraní  nemuselo rozhodnúť konflikt na Ukrajine. Ale mohlo by nás priviesť na okraj skutočnej tretej svetovej vojny.

Masívne porušovanie zásad vedenia ozbrojeného konfliktu

Rusko sa správa ako gangsterský štát bez akéhokoľvek rešpektu k medzinárodným pravidlám. Pri presadzovaní svojich imperiálnych ambícií zaútočilo nevyprovokovane na Ukrajinu. Namiesto vojenských operácií nasmerovaných na zlomenie vojenského odporu protivníka vedie systematickú vyhladzovaciu vojnu proti ukrajinskému štátu a národu. Ten sa, čeliac existenčnej hrozbe, húževnato a efektívne bráni proti vojenskej presile už viac ako 50 dní. Poľsko bolo v rovnakej dobe v druhej svetovej vojne už rozdrvené. Ruskí dôstojníci NKVD už zhromažďovali poľských dôstojníkov a intelektuálov a chystali masové vraždenie v Katyni a ďalších miestach.

Mariupol je jedným zo symbolov ruskej skazy na Ukrajine (Zdroj: twitter, Murad Gazdiev via RobLee)

V súčasnej vojne naopak Rusi pri útoku na Ukrajinu predviedli veľa nekompetentnosti a brutality. Úplne sa vojensky blamovali vo vzduchu, na zemi aj na mori. Ale stále majú brutálnu ničivú silu a v zálohe jadrové zbrane. Porušujú všetky zásady vedenia ozbrojeného konfliktu podľa medzinárodného humanitárneho práva (Ženevské konvencie z roku 1949 a dodatkové protokoly a rezolúcie). Dokonca aj na okupovaných územiach pokračujú v systematickom páchaní vojnových zločinov voči civilistom na hranici genocídy.

Putinov režim treba tvrdo zastaviť, ústupky nič nevyriešia

Rusi sú prekvapení, že Ukrajina sa bráni, tak sa vyhrážajú jadrovými zbraňami. Rusko neustále mení svoju rétoriku a zdôvodnenie konfliktu. Najprv to bola špeciálna vojenská operácia na denacifikáciu a demilitarizáciu Ukrajiny. Fašistické zverstvá však predvádzajú práve Putinove vojská a veľká časť ruského národa tomu tlieska.

Aj u nás sa ozývajú hlasy, že treba Rusku ustúpiť a nevyzbrojovať Ukrajinu, aby sa nemohla brániť. Ako chcú toto morálne zdôvodniť? Ruská piata kolóna argumentuje, že dodávky zbraní prilievajú olej do ohňa. To si fakt myslia, že ak necháme Ukrajinu napospas, ruské vojská sa stiahnu domov? Nie! Dokončia svoju okupáciu a násilie proti civilom tak, ako to predviedli v Buči, Irpine, Černihive a ďalších mestách a obciach Ukrajiny. A potom budeme na rade my. Impéria sa v dejinách vždy zastavili len vtedy, keď narazili na tvrdý odpor. Inak majú tendenciu rozťahovať sa, pokým samé vnútorne neskolabujú.

Tank ruských ruských povstalcov systematicky likviduje obytné domy v Mariupole (Zdroj: twitter, Murad Gazdiev via RobLee)

Právo a morálka sú na strane Ukrajiny. Nie je možné neustále ustupovať gangstrom s jadrovými zbraňami. Ak sa rozhodnú ich použiť, bude to len a len ich vina. Je aj zodpovednosťou ruských občanov, aký režim tolerujú. Ruské obyvateľstvo podporuje Putina a spolieha sa na to, že sa ich vedeniu prepečie všetko, lebo majú podporu Indie a Číny.

Ak chceme zabrániť jadrovým šialencom v Kremli použiť jadrové zbrane, musia do hry vstúpiť India a Čína. Musia dať najavo, že ani oni nebudú tolerovať vojnové dobrodružstvo, ktoré chce Rusko v prípade neúspechu ukončiť jadrovými zbraňami. Čína a India by mali vyslať Rusku jasný signál, že sú zásadne proti takémuto správaniu sa na medzinárodnej scéne. Inak budú aj oni zodpovední za kataklizmu.

#NO2Putin

NASPAŤ