Švédsko razantne posilňuje svoju obranu #Bydén#EÚ#NATO#obrana#obranná spolupráca#povinná služba#Rusko#Švédsko#USA

Dávam do pozornosti zaujímavý rozhovor s hlavným veliteľom švédskych ozbrojených síl, generálom (4*) Micaelom Bydénom pre portál Defense News.

30.12.2021

#Bydén #EÚ #NATO #obrana #obranná spolupráca #povinná služba #Rusko #Švédsko #USA

Zdroj: www.defensenews.com

Švédsko nie je členským štátom NATO, hoci s NATO úzko spolupracuje a intenzívne sa podieľalo aj na misiách NATO v Afganistane. Ako člen EÚ sa Švédsko výrazne angažuje vo vojenských štruktúrach aktivitách Európskej únie vrátane bojových skupín EÚ (EU Battlegroups). V súvislosti so zhoršujúcou sa medzinárodnou situáciou Švédsko v roku 2018 znovu zaviedlo povinnú vojenskú službu s cieľom posilniť obranné kapacity a tvorbu záloh pre prípadnú mobilizáciu. Povinná vojenská služba platí pre mužov aj ženy podobne ako v Nórsku.

Z rozhovoru sa okrem iného dozviete:

V dôsledku meniacej sa situácie v Európe a aktivít Ruska v oblasti Baltického mora, Švédsko výrazne posilňuje svoju obranyschopnosť. Obranné výdavky narastú o 40 %. Zavedenie už spomínanej povinnej vojenskej služby umožnilo rozšíriť švédske ozbrojené sily o 5 plukov pozemného vojska a jedno letecké krídlo. Tým narástli tzv. vojnové tabuľky počtov na 55 tisíc vojakov. Do roku 2025 to má byť 80 tisíc a v roku 2030 okolo 100 tisíc vojakov. Momentálne odvádzajú každý rok 5 500 mužov a žien a tento počet by mal narásť na 8 500 odvedencov za rok.

Švédsko výrazne modernizuje aj svoju techniku, Protivzdušná obrana je posilnená o systémy Patriot, investujú do letectva, ponorkového loďstva, ale aj do kybernetických spôsobilostí. Keďže Švédsko nie je členom NATO, súčasťou zaisťovania obrany je rozširovanie bilaterálnej a regionálnej spolupráce. Tá výrazne narástla s Fínskom a ďalšími krajinami. Narastá aj spolupráca s USA. Rozhovor vznikol pri príležitosti návštevy generála Bydéna u predsedu Zboru náčelníkov štábov vo Washingtone. Švédi sa zúčastnili s Francúzmi a Spojeným kráľovstvom na misii v Mali, švédske sily sú integrované v Spoločných expedičných silách vedených Spojeným kráľovstvom.

Celý rozhovor si môžete prečítať tu:
https://www.defensenews.com/interviews/2021/12/27/swedens-top-general-on-watching-russia-and-responding-to-an-invasion-of-ukraine/

Pozn.: Generála Bydéna som mal možnosť osobne stretnúť a sprevádzať ho pri jeho návšteve výcviku veliteľstva RC North ISAF vo výcvikovom centre JFTC Bydgoszcz, ktorému som velil v rokoch 2011-2013. Švédsko sa aktívne podieľalo na operáciách RC North a v rámci veliteľstva malo pozíciu zástupcu veliteľa.

NASPAŤ