Česť pamiatke Richarda Marcinka, zakladateľa Navy SEAL Team SIX! #Marcinko#Navy SEAL#US NAVY

V sobotu, 25. decembra vo veku 81 zomrel podplukovník (navy commander) Richard Marcinko, americký námorník so slovenskými koreňmi. Richard Marcinko len nedávno, 21. novembra oslávil svoje 81. narodeniny. Podľa informácií jeho syna zomrel na infarkt.

Richard Marcinko at his 81 birthday (facebook)

Richard Marcinko bol známy a populárny dôstojník amerického námorníctva. Stál u zrodu špeciálnej jednotky špeciálnych síl Navy SEAL Team SIX, ktorá sa zameriavala na protiteroristické operácie. Jednotka vznikla v roku 1980 po neúspešnom americkom pokuse o oslobodenie 53 rukojemníkov na americkom veľvyslanectve v Teheráne. Aj keď v tej dobe existovali len dva tímy Navy SEAL, Marcinko svoju jednotku pomenoval Team SIX. Bol studená vojna a chcel tak vyslať klamný signál k sovietom o rozsahu síl Navy SEAL.

Marcinko velil tímu 3 roky, od 1980 do 1983. Team SIX sa v roku 2011 preslávil aj úspešnou operáciou na likvidáciu Usámu bin Ládina v komplexe Abbottabád neďaleko pakistanského generálneho štábu. Navy SEAL Team SIX je určený aj na vyhľadávanie a zneškodňovanie jadrových zbraní.

Richard Marcinko bol nielen zdatný veliteľ a držiteľ viacerých vyznamenaní, ale vedel sa aj predať. Verejnosti sa stal známym najmä vďaka svojim dvom najpopulárnejším knihám.

Správu o jeho smrti prinieslo The National Navy UDT SEAL Museum a the New York Times: https://www.nytimes.com/2021/12/27/us/richard-marcinko-dead.html?searchResultPosition=1

NASPAŤ