Zomrel generál Colin Powel (1937-2021) #CIA#Colin Powell#Irak#USA

Vo veku 84 rokov včera zomrel bývalý predseda amerického Zboru náčelníkov štábov a významný diplomat, bývalý minister zahraničia USA generál Colin Powell.

Mal vynikajúcu reputáciu ako vojak aj diplomat. Bol to jeden z váhovej kategórie ako Henry Kissinger a mal aj niečo naviac. No mal aj smolu, že slúžil počas vlády G.W. Busha a svoju reputáciu si čiastočne pokazil tým, že v OSN prezentoval nedostatočne overené dôkazy podstrčené CIA. Tie mali poslúžiť ako pretext pre inváziu do Iraku v roku 2003. Túto chybu veľmi ľutoval až do smrti. Nedal na svoje inštinkty a príliš veril argumentácii spravodajcov a politickému tlaku Busha a Rumsfelda.

Pritom práve Powell bol výrazným zástancom umiernenosti v medzinárodných vzťahoch. Bol známy nielen svojou vojenskou rozhodnosťou a múdrosťou, ale aj postojom, že po vojenských nástrojoch moci treba siahať ako po poslednej možnosti. Colin Powell bol 12. predsedom Zboru náčelníkov štábov, svojho času najmladším a vôbec prvým afro-karibským američanom v najvyššej vojenskej funkcii. Medzi vojakmi a politikmi mal veľký rešpekt. Počas jeho služby ho mnohí navrhovali aj na udelenie výnimočnej piatej generálskej hviezdy (General of the Army, mali ju D. Eisenhower a G.C. Marshall). Nakoniec ju nedostal.

Ako najvyšší americký vojak navštívil aj Slovensko a Vajnorské kasárne. Spomínam si, ako môj bývalý zástupca na ministerstve (UVTM) zvykol žartovať, že si týždeň neumýval ruku po tom, ako mu Colin Powell na nastúpe útvaru podal ruku.

Pamätám si, ako ho v roku 2001 vítal nadšený dav tri tisíc úradníkov amerického ministerstva zahraničia pri nástupe do funkcie. To sa pred ním ani po ňom nestalo žiadnemu ministrovi zahraničia. Bohužiaľ, po fiasku a diskomforte v prvej Bushovej vláde, do tej druhej už nenastúpil. Celkom dobre jeho pozíciu vystihol Bob Woodward v knihe Plan of Attack (Plán útoku).

V roku 1996 zvažoval aj kandidatúru na prezidenta USA. V lete 2001 som bol počas pobytu v malom mestečku Bigfork v Montane pozvaný na nedeľný obed a párty v jednej rodine. Boli to americkí Slováci. Mali u seba na návšteve viacero priateľov z rôznych kútov Ameriky. Ľudia z belošskej strednej vrstvy. Po obede prišla reč aj na politiku. Všetci sa zhodli, že je veľká škoda, že Powell nekandidoval na prezidenta. Všetci by mu dali hlas a boli presvedčení, že by vyhral. Nakoniec pomaly vyšumel z vrcholovej politiky.

Salute, General! Rest in peace!

NASPAŤ