Utajované dokumenty stratil kandidát na veľvyslanca pri NATO #Beňo#bezpečnosť#NATO#previerky#SIS#Spojené kráľovstvo#Zurian

Nájdené tajné dokumenty stratil kandidát na britského veľvyslanca pri NATO. Hoci Slovensko je asi úplná rarita v EÚ a NATO čo do rozsahu zlyhávania štátnych inštitúcií a ich mafianizácie, problémy sa nevyhýbajú ani tradičným demokraciám.

#Beňo #bezpečnosť #NATO #previerky #SIS #Spojené kráľovstvo #Zurian

Pred časom sa pri Kente objavili na autobusovej zastávke utajované dokumenty britského ministerstva obrany. Médiá zaujali predovšetkým utajované informácie týkajúce aktivít v Čiernom mori a Afganistane. Teraz sa ukázalo, že dokumenty stratil babrák, civilný zamestnanec Angus Lapsley, ktorý kandidoval na miesto britského veľvyslanca pri NATO.

Napriek všetkým predpisom o manipulácii s utajovanými skutočnoťami si ich zobral do tašky a manipuloval s nimi tak nedbanlivo, že ich stratil na zastávke. Ku cti mu slúži to, že sa sám prihlásil, ale ono by sa na to zrejme aj tak prišlo. Momentálne mu suspendovali bezpečnostnú previerku a vyšetrovanie pokračuje.


Bohužiaľ, aj takýto incident relativizuje neuveriteľnú historku z nášho domáceho prostredia. Podľa publikovaných informácii sa bývalý riaditeľ NAKA Zurian a bývalý námestník SIS Beňo schádzali v kaviarni či krčme a ako „styční dôstojíci“ si na verejnosti vymieňali utajované informácie. Aspoň tak nejako znie ťažko uveriteľná legenda. Tá bola zrejme vymyslená v snahe vyhnúť sa možnému právnemu postihu za ohrozenie utajovanej a vyhradenej slutočnosti a zbaviť sa podozrenia zo zneužitia právomocí a informácií na varovanie zločincov.


Zdroj foto: The Guardian /facebook/

Použitý zdroj:

https://www.theguardian.com/uk-news/2021/aug/03/civil-servant-who-lost-mod-files-at-a-bus-stop-was-to-be-uks-ambassador-to-nato

NASPAŤ