Laikovi by sa Lama a Bonul mohli zdať ako kartel #Bonul#Fico#korupcia#Lama SK#Makó#Smer -SD

Smeru vadí výhra firmy Lama SK v súťaži na dodávku služieb pre Slovenskú poštu. Aj mne. Ale neviem si overiť, či pri výbere boli dodržané všetky zákonné normy. Smer tvrdí, že je to odmena Makóovi za to, že spieva. Lenže skôr to vyzerá tak, že v prípade Smeru zlodej kričí chyťte zlodeja.

#Bonul #Fico #korupcia #Lama SK #Makó #Smer -SD

Ktože nám to kričí?

Lama SK sa totiž s Bonulom uchádzali o zákazky pre poštu už za vlády Smeru. Dnes sa hovorí, že za firmou by mohol byť bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy a smerácky nominant Ladislav Makó. Aspoň to tvrdí predseda Smeru Robert Fico. Je zaujímavé, že štát s miliardovým bezpečnostným aparátom nevie zistiť skutočných vlastníkov jednej firmy, ktorá naviac dostáva lukratívne štátne zákazky na úseku bezpečnosti.

Ale ak to na videách a tlačovkách vykrikuje Robert Fico, môže to byť pravda. Nikto z politikov nemá také podrobné informácie z bezpečnostných zložiek a tým zrejme aj podsvetia, ako práve predseda Smeru. Vtedy ešte premiér Fico o pochybnostiach o verejnej zákazke za 22,5 milóna pre Slovenskú poštu nekričal. Bonul v takzvanej súťaži (elektronickej aukcii) vyhral s cenou takmer rovnakou ako Lama SK. Rozdiel bol len 0,2 % z hodnoty zákazky a Bonul tak získal kšeft za 22,447 milióna eur.

Raketový rast po nástupe Smeru

Po nástupe Smeru úplne bezvýznamná firma Bonul začala raketovo rásť. Stala sa zrazu jednou z najsilnejších bezpečnostných firiem na Slovensku. Ako inak, než tým, že takmer celý biznis postavila na verejných zákazkách v rukách Smeru. Robili všetko. Strážili objekty, prevážali peniaze, na ministerstve obrany ťahali optické káble a ktovie čo ešte.  Dokonca stavali pre NATO budovu vo Vajnoroch, hoci sa tehly a malty sotva dotkli. Maximálne tam po nich zostali „oči a uši“, ale to je vec iných , aby si to preverili.

Boli preferovaní a nedotknuteľní. Výpovede svedkov v trestnom konaní ukazujú, že niektorí z nich ovládali štát. Premiér k nim chodil na večierky, syn majiteľa na oplátku mal otvorené dvere na Súmračnú či na Pribinovu. Ale hlavne, partička okolo Bonulu sa schádzala na „neutrálnej“ pôde na  rôznych poschodiach budov v Bratislave a koordinovala. Ak by ste sa opýtali zamestnancov Bonulu, počuli by ste samú chválu. Dobré platy, pracovné podmienky aj starostlivosť o zamestnancov. Prečo by aj nie, veď bolo z čoho. Platili to občania.

Kartel by vyzeral podobne

Zaujímavé je, že v uvedenej súťaži, ktorú tesne vyhral Bonul,  firma Lama SK dala ponuku len o 10 eur nižšiu než bola očakávaná cena zákazky vo vyhlásenej súťaži. Normálne by ste čakali, že súťaž stlačí ceny výrazne dole. Bonulu v tomto prípade na vybratie takmer celého jackpotu stačilo znížiť ponukovú cenu o 53 tisíc z maximálnej ceny 22,5 milióna.

Nemám najmenší dôkaz o tom, že Smer alebo dnešná vláda by manipulovali zákazky. Len tuším súvislosti  v prípade Smeru, Bonulu a Lamy SK. Ale chcem veriť, že je to len náhoda. Lebo inak by to vyzeralo aj ako kartel, ku ktorému sa dnes už Ficov Smer nehlási.

Viac o predmetnom obstarávaní:

Firma blízka Makoóvi chcela zákazku u poštárov už za Fica. O pár eur ju porazil Bonul | Aktuality.sk

Zdroj foto: facebook (aktuality.sk)

NASPAŤ