Investigatívci odhalili takmer dokonalý zločin #bezpečnosť#korupcia#organizovaný zločin#SIS#špinavé peniaze

Po viac ako dvojročnej práci investigatívnych novinárov z portálu aktuality.sk, títo zverejnili rozsiahly článok o tom, ako sa u nás prepierali špinavé korupčné peniaze. Článok vznikol aj vďaka dátam od OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). O čom svedčí tento kolosálny prípad?

#bezpečnosť #korupcia #organizovaný zločin #SIS #špinavé peniaze

🔹 Vysoká škola zločinu

Opäť máme možnosť vidieť, že sofistikovaný zločin nerobia osamelí vlci, ale dobre organizované skupiny zločincov a bielych golierov. Stáva sa už pravidlom, že v týchto skupinách sú bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek, najmä Slovenskej informačnej služby. Tá sa pomaly ale isto stáva synonymom najúspešnejšej školiacej inštitúcie organizovaného zločinu. V bezpečnostných zložkách nám na plnej čiare zlyháva nielen výchova k hodnotám a etike, ale aj akýkoľvek systém vnútornej kontroly. Aby sa človek stal zločincom, musí urobiť vážne osobné morálne rozhodnutie. Vyzerá to tak, že mnohí príslušníci SIS a bezpečnostných zložiek žili v morálnom bahne počas služby tak dlho, že s tým nemajú najmenší problém.

🔹 Dokonalá schéma

Ak tu máme prepojenie biznismenov, bielych golierov a hrubokrkých zločincov, lepšie pomenovanie ako mafiánsky štát je ťažko nájsť. Títo ľudia majú hrošiu kožu, medzinárodný rozhľad a podporu mocných politických nominantov. Nemajú problém si rýchlo osvojiť sofistikované schémy ako vygenerovať, preprať a pustiť do behu špinavé peniaze. Tie môžu pochádzať z korupcie pri verejných zákazkách, obchodu s ľuďmi a drogami, hazardu, daňových únikov a inej kriminálnej činnosti. Novinári aktuality.sk popisujú dokonalú práčku. Jedinou chybičkou krásy bola azda len nenažratosť a pohodlnosť niektorých korupčíkov. Tým sa zdalo nekomfortné aj to, že si museli odnášať až dvadsaťkilové tašky plné drobných bankoviek.

🔹 Dvojnásobne okradnutý občan

Najsmutnejšie na tom všetkom je to, že poctivý občan je okradnutý touto mafiou hneď dva krát. Nestačí, že gauneri ho takto okradli o stovky miliónov. Smutné na tom je to, že celú túto schému odkryli investigatívni novinári, teda v podstate amatérski „vyšetrovatelia“. Štátna mašinéria za stovky milónov eur nedokázala, alebo nechcela túto schému celé roky odhaliť napriek množstvo materiálnych a personálnych zdrojov. Chránili de facto vlastných gaunerov a ešte sa niektorí aj na celej schéme priživili.

Celý rozsiahly materiál o prepieraní peňazí cez ázijské práčky si môžete prečítať tu:


Od mafie cez tajných až po špičky daniarov. Ako Suchoba, Böhm a iní Slováci točili milióny v čínskej práčke | Aktuality.sk

NASPAŤ