Afganistan: Naznačujú výbuchy v Kábule budúci vývoj? #Afganistan#Čína#NATO#Taliban#terorizmus

Čo sa stane v Aganistane po odchode vojsk NATO? V prevečer veľkého muslimského sviatku Íd al-Fitr Kábulom otriasli mohutné výbuchy neďaleko dievčenskej školy v oblasti šíítskej menšiny. Počet obetí sa blíži 70-tim, počet ranených presiahol 165 osôb.

#Afganistan #Čína #NATO #Taliban #terorizmus

Viac o udalosti napríklad tu:
Death toll nears 70 in bombing at Kabul school (msn.com)

Vláda afganskej islamskej republiky z útoku viní Taliban. Ten to zatiaľ popiera. Už viac krát sa stalo, že neskôr priznall účasť na útokoch. Prvá bomba vybuchla pri škole, ďalšie boli namierené na utekajúcich žiakov a zásahové jednotky. Šííti tvoria v prevažne islamskom Afganistane menšinu, väčšina populácie je sunitského vyznania.

Táto udalosť je v ostrom kontraste s vyhláseniami nášho mistra obrany Naďa, predstaviteľmi NATO a USA, že situácia v Afganistane je stabilizovaná a preto medzinárodné vojská odchádzajú. V skutočnosti odchádzajú z iných dôvodov a je to asi správne.

Čína kritizuje, ale nič nerobí pre bezpečnosť

Zaujímavý je postoj Číny, ktorá doteraz nijako neprispievala k bezpečnosti v Afganistane. Ťažila len ekonomické výhody na úkor intervenujúceho Západu. Pritom Afganistan je ich takpovediac zadný dvor. Čínsky veľvyslanec v Kábule v súvislosti s výbuchmi ostro kritizoval USA kvôli sťahovaniu amerických vojsk.

Veľvyslanec Yang napísal: „Čína vyzýva zahraničné jednotky v Afganistane, aby plne zohľadnili bezpečnosť ľudí v krajine a regióne, aby sa sťahovali zodpovedným spôsobom a nespôsobovali ešte väčšiu nestabilitu a utrpenie afgánskeho ľudu.“

Zvláštne. Ak má Čína takú starosť o bezpečnosť Afgancov a celého regiónu, mohla by po 20-tich rokoch vystriedať jednotky vedené NATO. Je to len ironická zhoda okolností, že čínske 107 mm rakety boli jednou z účinných zbraní povstalcov proti medzinárodným jednotkám v dobe, keď Čína skupovala of Afgancov ťažobné práva na nerastné bohatstvo. Možno je čas, aby si ich Číňania chránili sami a pomohli s bezpečnosťou aj afganskej vláde namiesto kritiky odsunu medzinárodných vojsk.

Na výsledky afganskej intervencie mám trocha iný pohľad než naši oficiálni predstavitelia. Aký, to sa dozviete z 35-minútového rozhovoru pre ISD (Institute for Security and Defense).

NASPAŤ