Spravodlivosť zlyháva úplne rovnako ako politici! #advokácia#justícia#mafiánsky štát#prokuratúra#reforma justície#spravodlivosť

Právnická komunita by mala prestať zatvárať očipred tým, ako funguje u nás spravodlivosť. Príde Vám normálne, aby jeden advokát zastupoval na jednej strane kajúcnikov, ktorí sa k trestnej činnosti pod ťarchou dôkazov priznávajú a súčasne tých, ktorí tú istú činnosť popierajú? Mne nie!

#advokácia #justícia #mafiánsky štát #prokuratúra #reforma justície #spravodlivosť

To je to isté, ako keď by som bol dvojitý agent: Od jedného klienta vyzvedám veci, aby som ich potom vyzradil tomu druhému a použil ich proti svojmu pôvodnému klientovi. Takéto podozrenie popisuje portál aktuality.sk.

Stačí sa pozrieť, kto koho zastupoval v medializovaných kauzách a je jasné, že to nie je ojedinelý prípad. Päť miliónov občanov sa môže len bezradne prizerať, čo sa okolo nich deje. Alebo sa môžu zachovať tak, ako tá časť nesebavedomých ľudí, ktorá zúrivo obhajuje svojich vyvolených politikov bez ohľadu na fakty.

Nestačí, že zvyšok ľudí je deprimovaný výkonom politikov a štátu nimi riadenom a že sa stali len akousi pokladničkou na financovanie toho všetkého. Zároveň sa musia zmieriť s tým, že ak sa dostanú do úzkych alebo obeťami trestných činov, tak im nepomôže nik. Spravodlivosť je len pre tých, ktorí majú dosť prostriedkov, aby si ju kúpili.

Moderovaná spravodlivosť

Sektor spravodlivosti je presným odrazom štátu zlyhávajúceho ako celok. Na Slovensku už celé desaťročia funguje takzvaná moderovaná spravodlivosť. Tá sa nesnaží ani len tváriť, že hľadá pravdu a rovnováhu protichodných záujmov. Prosto, obrovské množstvo prípadov je moderované právnym systémom a politikmi tak, že na dôkazoch a objektívnej pravde vonkoncom nezáleží. Dôležité sú peniaze, osobné väzby vrátane tých mafiánskych a politické záujmy. Právo dostalo len úlohu pokrivenej karikatúry, ktorá je ale perfektne zdôvodnená kľukatými paragrafmi a uzneseniami, ktorým takmer nikto nerozumie.

Ku skorumpovaným a inak zaujatým sudcom a prokurátorom treba pripočítať advokátov. Ak sa advokátska komora a celá právnická komunita včas nespamätajú, tak sa označenie právnik stane predmetom opovrhnutia celej spoločnosti. Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy. Práve na tému zodpovednosti advokátskej komory a rezortu spravodlivosti som pred časom písal na svojom blogu. Tu nejde predsa len o nejaký individálny prípad, či zlyhanie. Ide o zlyhanie celého systému spravodlivosti vrátane advokácie. Isto, mnohí hrabiví ľudia vedia žiť aj s takým biľagom. Pre nich je hlavné to, že majú majetok, ktorý im dá „spoločenský status“.

Pre väčšinu občanov ale ide o to, že spravodlivosť a právo a ich nositelia sa už ani len nesnažia vyzerať a tváriť tak, aby to zodpovedalo ich názvu.

NASPAŤ