Potrebujeme stabilnú a funkčnú vládu #koalícia#koaličná kríza#kríza#politika#stabilná vláda#vláda#zodpovednosť

Nepotrebujeme nedôstojný alibizmus a umývanie si rúk ako Pilát. Podpredsedníčka vlády a predsedníčka strany Za ľudí sa pustila do hry, ktorá nemá dobrý koniec pre občanov. Rovnako intenzívne jej v tom pomáhajú aj jej koaliční partneri. Úlohou politikov je hľadať spoločenskú a politickú dohodou pre riešenie problémov občanov. Na to si ich ľudia zvolili. Ak to politici nevedia, sú pre občanov nepotrební.

#koalícia #koaličná kríza #kríza #politika #stabilná vláda #vláda #zodpovednosť

Uprostred najťažšej fázy pandemickej krízy je tento úrad čoraz opustenejší. Vládni politici sa opustili a opustili aj svojich občanov a voličov.

Na čo by nemala zabudnúť predsedníčka Za ľudí

1️⃣ Všetci koaliční lídri a strany majú podiel na aktuálnej vládnej a koaličnej kríze.

2️⃣ Pani Remišová bola jednou z prvých, kto vystúpil s tým, že takto sa ďalej vládnuť nedá. Dnes špekuluje a taktizuje.

3️⃣ Bola to samotná pani Remišová, kto bez vedomia svojich straníckych kolegov a za chrbátom vtedy rokujúcich kolegov predsedov Matoviča a Sulíka, aby odišli z politiky. Urobila to v priamom prenose v televízii. Môžme sa len domnievať, že zrejme chcela, aby uvoľnili politický priestor pre ňu.

4️⃣ Svojimi vyjadreniami namotivovala a vyhecovala predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten neuvážene buchol päsťou po stole. Po tom pani Remišová zrazu otočila a urobila zo Sulíka jediného vinníka krízy, ktorý ponížil predsedu vlády. Neskôr opäť korigovala svoje vyhlásenie a opäť trvá na odchode Igopra Matoviča z vlády. Teda nie z premiérskeho kresla, ale z vlády. Takto sa korektný politik a demokrat, ktorému ide o krajinu nespráva.

Koalícia nehľadala dohodu na základe výsledkov volieb

Všetky štyri koaličné strany a ich vedúci predstavitelia bez rozdielu by si mali uvedomiť nasledovné:

1️⃣ Voliči jasne rozhodli a rozdali politické karty. S nimi dali aj výtlak jednotlivých strán a úlohy pre vládu ako celok v duchu predvolebných sľubov dnešnej koaličnej štvorky.

2️⃣ Lepšie výsledky ako pohodlnú ústavnú väčšinu pre demokratické a stredopravé sily so silným antikorupčným akcentom už nedosiahnu.

3️⃣ Najsilnejšia koaličná strana a jej predseda si musia tiež uvedomiť, že sami vládnuť ndokážu. Koaličné vládnutie je o hľadaní zhody a podpory a nie diktatúre najsilnejšej menšiny. Aj OĽaNO so svojimi 25 % hlasov reprezentuje len niečo okolo 13 % občanov a na vládnutie potrebuje spojencov.

4️⃣ Koaliční trpaslíci by si mali uvedomiť, že nie sú podriadení ani otroci najväčšej koaličnej strany, ale bez nej nepresadia zo svojho programu nič. Ľudia dali všetkým koaličným stranám mandát na vládnutie a nie na opozíciu.

Ak nie sú koaliční politici schopní spolu vládnuť, potom to treba rozumne a kultivovane ukončiť a nanovo rozdať karty. Buď sa koaliční predsedovia alebo aspoň ich časť a ich stranícki kolegovia dokážu dohodnúť na zmysluplnom pokračovaní stabilnej vlády, alebo odídu z politiky a umožnia vymenovanie dočasnej úradníckej vlády.

Potrebujeme vládu schopnú riešiť akútne aj dlhodobé problémy občanov. Vzhľadom na situáciu je akákoľvek funkčná vláda potrebná okamžite, nie po týždňoch ultimát a (ne)rokovaní. Takmer mesiac trvajúca koaličná a vládna kríza uprostred najhoršej krízy od 2. sv. vojny a to len kvôli infantilnosti a neschopnosti sa spájať a dohodnúť zo strany politických predstaviteľov, je z ich strany urážkou občanov. Nedá sa nijako ospravedlniť strašením návratom mafie.

Vážení predstavitelia koalície:

Dohodnite sa, alebo uvoľnite cestu predčasným voľbám ihneď, ako to pandemická situácia umožní. Ale aj dovtedy potrebujeme funkčnú a výkonnú vládu. Zodpovednosť je len na Vás. Občania ponesú ako vždy dôsledky Vašich rozhodnutí.

NASPAŤ