Očkovanie covid-19: Izraelu sa darí a my prepadáme #celoštátna politika#covid-19#krízový manažment#manažment#očkovanie#politika#spoločnosť#stratégie#zahraničie

Médiá priniesli informácie o tom, že Izrael výrazne pokročil v očkovaní proti covid-19. Podľa Denníka-N , Izraelci dokázali od 19. decembra 2020 zaučovať už 2 milióny osôb. Druhú dávku vakcíny dostalo už viac ako 150 tisíc osôb. Izraelský premiér sa pochválil, že do konca januára by mali byť zaočkované dvomi dávkami vakcíny na covid-19 minimálne dva milióny ľudí.

Napriek úspechom, Izrael je terčom kritiky ľudsko-právnych organizácií. Tie ho obviňujú z diskriminačného prístupu k palestínskemu obyvateľstvu. V každom prípade krajina postupne zvláda veľmi ťažkú situáciu. Pred nedávnom mali nekontrolovaný nárast počtu nakazených. Najprv nasadili tvrdý lockdown a potom spustili bleskovú očkovaciu operáciu.

Zatiaľ im ešte denne pribúda 9 tisíc infikovaných, ale prijaté opatrenia sa v krátkom čase začnú prejavovať. Premiér Netanjahu sa už chváli, že Izrael bude prvou krajinou, ktorá prekoná pandémiu. On osobne tento úspech potrebuje. Čelí totiž súdnemu procesu a ďalším predčasným voľbám.

Izraelský štát je organizovaný a efektívny

Táto relatívne malá, ale úspešná a životaschopná krajina nemá vo svojom okolí najpriaznivejšie podmienky. Existuje viacero dôvodov pre to, že sa jej darí aj v očkovaní proti novému koronavírusu.

Aj napriek svojej vyspelosti, krajina mala ešte nedávno veľké problémy s šírením ochorenia covid-19. V reakcii na situáciu Izraelci pripravili jasnú stratégiu prežitia. Dokým nebola vakcína, zaviedli striktné opatrenia na obmedzenie pohybu. Jasné, premyslené, zrozumiteľné a hlavne dôsledne vynucované.

Akonáhle sa naskytla možnosť vakcinácie, opäť zvolili jasnú stratégiu. Dôkladne ju rozpracovali do zmysluplného plánu a ten striktne realizujú.

Izrael sa ako štát od Slovenska veľmi líši. Ani im sa nevyhýbajú politické turbolencie a škandály. Obyvatelia Izraela žijú vo veľmi nestabilnom a nebezpečnom prostredí. Bezpečnostné hrozby a teroristické útoky sú bežné. Štát a občania sa naučili s nimi žiť a úspešne prežiť.

Takmer všetci muži a ženy absolvovali povinnú vojenskú službu v trvaní 24 až 36 mesiacov. Jej dĺžka závisí na pohlaví a ďalších okolnostiach ako vzdelanie a rodinný status. Mnohí občania majú reálne skúsenosti z krízového nasadenia. Ovládajú nielen prvú pomoc, ale majú aj ďalšie zručnosti potrebné na prežitie štátu a jeho občanov za každej krízy.

Služba vlasti, disciplína a sebazaprenie tam nie sú vecou snobizmu alebo uvedomelého patriotizmu. Je to základný predpoklad prežitia štátu v nehostinnom prostredí. Občania sú disciplinovaní a dôverujú svojim inštitúciám. Tie sú skutočne výkonné a efektívne riadené.

Krízu riadia skúsení lídri

Aj Izrael má svoje problémy, korupciu a škandály. Má ich aj premiér a nie malé. Ale štátnici a politici tam majú potrebnú kvalifikáciu a skúsenosti z riadenia veľkých celkov. No najdôležitejšou je schopnosť pochopiť a riadiť krízový manažment štátu, rezortu alebo svojej inštitúcie či firmy.

Aj keď mnohí miestni lídri majú svoje muchy, väčšina z nich prešla ťažkými skúškami a obstála v nich. Do svojich pozícií sa dostali vďaka preukázaným skúsenostiam a odvahe. Mnohí z ministrov a vysokopostavených politikov sú bývalí generáli, alebo vysokí dôstojníci. Svoju odvahu a riadiace schopnosti mnohí z ich preukázali v boji. Krízový manažment a efektívne riadenie organizácie majú v krvi.

Aj v Izraeli funguje politický marketing a populizmus. Ich marketingové stratégie a metódy využívala nielen koalícia PS/SPOLU. Používal ju aj „velikán“ slovenskej politiky Robert Fico. Aj keď Fico je silne protizápadný, videoprodukcia na štýl westernizovaných expertov z Blízkeho Východu mu nevadila. Rozdiel je v tom, že do izraelského marketingu vstupujú kvalifikovaní uchádzači a prostredie je úplne iné.

Na Slovensku zmätkujeme a vyhadzujeme vakcíny

Izraelskí lídri poznajú a poväčšine aj ctia vlastné pravidlá. U nás sú niektorí „lídri“ leniví napísať si aj vlastnú diplomovú prácu. Chcieť po nich, aby si naštudovali kompetenčný zákon a základné zákonné pravidlá pre riadenie štátu a svojich rezortov v kríze je priveľa. Keby si ich aspoň nechali v kľude vysvetliť odborníkmi a neurážali ich.

Zatiaľ čo sa naša vláda ani nevie zísť a dohodnúť sa, či je dôležitejšie očkovanie alebo plošné testovanie, v našich nemocniciach sa zbytočne vyhadzujú vakcíny, ktorých i tak máme málo. Podrobnejšie o tom píše Ján Krempaský v článku na sme.sk.

Je jasné, že niektorým stratám sa pri manipulácii s vakcínami nedá zabrániť. Ale časť strát je spôsobená tým, že nám viazne organizácia očkovania a chýba disciplína. Viacerí objednaní sa k vakcinácii nakoniec nedostavia a načaté balenia očkovacej látky sa musia spotrebovať do 6 hodín alebo zlikvidovať. Čo tak zlepšiť organizáciu a zároveň nechať aspoň zaplatiť vakcínu tým, ktorí nevedia držať disciplínu?

Potrebujeme lídrov a nie marketingových hrdinov

Občania sú už unavení a nervózni z prijímaných opatrení, ktoré sa menia zo dňa na deň. Ako keby sme nemali žiadnu stratégiu. Možno ani nerozumieme, aký je rozdiel medzi stratégiou a taktikou a čo je to účinný rozhodovací proces. Situáciu zhoršuje aj to, že samotná koalícia sa nevie poriadne dohodnúť a spochybňuje vlastné opatrenia. Alebo ich jej členovia ostentatívne z času na čas nedodržiavajú.

Ak k tomu pridáme aktivity opozície vystrašenej na smrť z narušenej stability mafiánskeho prostredia, ktoré tu fungovalo roky, dielo skazy je dokonané. Z bývalého svetového premianta sme sa prepadli medzi najhorších vo zvládaní pandémie a jej následkov.

Nie je to len chyba vlády. Spoluzodpovedná je deštrukčná opozícia na čele so Smerom a Hlasom, ktorá na kríze doslova parazituje. Stačí si urobiť časovú snímku ich postojov k testovaniu, karanténnym a hygienickým opatreniam a očkovaniu od minulého leta doteraz. Samostatnú kapitolu tvoria nacionalisti, extrémisti a rôzni konšpirátori. Aj oni majú vplyv na časť verejnosti a zodpovednosť za dôsledky pandémie.

Príčinou je aj zlý stav zdravotníctva, ktorý nám tu nechali predošlé vlády vrátane troch Ficových a jednej Pellegriniho. Svoj podiel viny máme aj my občania. Mnohí ani za nič na svete nevieme dodržiavať ani tri jednoduché opatrenia „rúško-odstup-ruky“. Tie by sme predsa mali ctiť vždy, nielen počas pandémie.

Naši lídri, vládni a aj tí opoziční, neovládajú riadenie štátu a jeho krízový manažment ani zďaleka tak, ako by mali. Namiesto toho používajú vojnový slovník a vedú svoje virtuálne vojny s vlastnými vymyslenými zákonitosťami a pravidlami.

Vedú ich metódou čo krok, to nápad. Dokedy a za akú cenu?

—————-

Použité zdroje:

Izrael zaočkoval prvou dávkou vakcíny proti – Denník N (dennikn.sk)

Očkovanie proti Covid-19: Koľko vakcíny nemocnice vyhodia? – SME

NASPAŤ