Každý prokurátor musí mať nespochybniteľnú morálnu integritu #domáca politika#justícia#očista#politika#prokuratúra#reforma

Prokurátor Žilinka sa konečne dočkal Veľkej funkcie. Pani Prezidentka SR má k nemu dôveru a včera ho napriek vážnym pochybnostiam vymenovala za generálneho prokurátora. Blahoželám! Teraz môže nový generálny prokurátor splniť všetko to, čo nasľuboval, aby sa dostal k funkcii. Má na to sedem rokov, ale ani jeden deň voľna. Musí začať hneď dnes, situácia v prokuratúre je katastrofálna. Tá zatiaľ bola, s výnimkou špeciálneho prokurátora, ušetrená nájazdov NAKA. Tie sú podľa mňa len otázkou času.

Prečo Maroš Žilinka zatiaľ nemá moju dôveru som písal tu: https://pavelmacko.blog.sme.sk/…/nelamem-nad-nim-palicu…

Ale môže si ju zaslúžiť konkrétnou prácou. Nemám formálne právo mu niečo nariaďovať. Ako trocha starší a skúsenejší mu môžem len poradiť. Rada č. 1: Zabezpečte osobnú integritu všetkých prokurátorov. Pani prezidentka Čaputová mu pri jeho vymenovaní do funkcie pripomenula jednu skvelú zásadu: „Je dôležité, aby prokurátor nielen bol nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil.“

Bohužiaľ, veľa prokurátorov ani navonok nevyzerá, že sú nestranní a už vôbec nie čestní. O špeciálnom prokurátorovi sme mali dlho pochybnosti. Nosiť do banky státisíce kešu pochybného pôvodu akosi s postavením prokurátora nejde dokopy. Cítili to všetci, okrem samotných prokurátorov, prokurátorskej rady a vtedajších vládnych politikov. Vyšetrovatelia NAKA, Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd SR nám potvrdili, že je to s ním ešte ďaleko horšie, ako sme sa báli. Falošná tichá solidarita všetkých prokurátorov s Kováčikom, vrátane pána Žilinku, zdiskreditovala celú prokuratúru.

Previerky prokurátorov

Na to, aby sa Žilinka verejne dištancoval od nosenia nezákonného množstva kešu do banky prokurátorom, ako „ekonomický“ prokurátor nepotreboval žiadne ďalšie dôkazy. Nemusel ho stíhať, stačilo sa odborne vyjadriť. Žilinka to neurobil. Dnes sa už Žilinka nemôže na nič vyhovárať, stal sa konečne capo di tutti capi celej prokuratúry. Ako prvé by mal začať s očistou prokuratúry od tých, ktorý sa ako nestranní, čestní a dôstojní prokurátori nejavia ani náhodou. Je ich veľa, ale stačí začať s tromi menami, Trnka, Šufliarsky a Tichý a vyriešiť ich status čo najskôr.

Treba tak urobiť zákonnými, ale všetkými dostupnými prostriedkami. Trebárs aj dôsledným uplatnením požiadaviek na bezpečnostnú spoľahlivosť. Občania nemajú záujem si týchto ľudí naďalej platiť na lukratívnych postoch na Generálne prokuratúre SR.

NASPAŤ