Česť Tvojej pamiatke, Pán Generál! #generál Horský#medzinárodná bezpečnosť#obrana#pamiatka

V týchto dňoch nás zasiahla smutná správa. Vo veku nedožitých 76 rokov zomrel 11.12.2020 pán generál Marián HORSKÝ. Po ťažkej chorobe od nás na večnosť odišiel skvelý vojak a človek.

Generál Horský bol pracovitý, premýšľavý, ale hlavne vždy veselý a optimisticky naladený človek. Nikdy som neslúžil priamo pod ním, ale poznali sme sa roky. Bližšie sme sa zoznámili na spoločnej preventívnej rehabilitácii na Zemplínskej Šírave v roku 2000.

Vtedy tam prišiel z už pomaly končiacej misie pridelenca obrany v Poľsku, kde slúžil spolu s veľvyslankyňou Magdou Vášáryovou. Bolo to v dobe, keď Slovensko bolo vynechané z prvého kola rozširovania NATO, zatiaľ čo zvyšní partneri z V4 dostali pozvánku a stali sa členmi NATO v roku 1999.

Mariánova úloha bola, okrem iného, presvedčiť našich poľských bratov, že aj my tam patríme a potrebujeme podporu našich partnerov. Svoju časť misie pán generál splnil a zanechal veľmi dobrý dojem a nezmazateľnú stopu. Keď som o viac ako dekádu neskôr nastúpil do Poľska ako spojenecký veliteľ NATO JFTC a vrcholný predstaviteľ NATO, ešte stále na generála Horského s uznaním a rešpektom spomínali jeho bývalí kolegovia, generáli, ale aj civilní experti na poľskom ministerstve obrany a ministerstve zahraničných vecí.

Na každom cvičení, ktoré som v rámci pôsobenia na pozemných silách alebo generálnom štábe organizoval, pán generál už ako dôchodca a člen Klubu generálov bol jeden z najaktívnejších diskutujúcich, ktorý išiel do hĺbky a vždy ma vyspovedal o detailoch cvičenia. Aj ako vojenského vyslúžilca ho to zaujímalo, neboli to len zdvorilostné otázky.

Marián bol vôbec prvý generál, ktorý mi poslal sms-ku a hneď mi aj volal, keď mi zadržali syna (ako sme neskôr zistili išlo o zinscenované zadržanie na objednávku) a besné média moju rodinu a mňa osobne trhali na kusy. Neváhal a nepochyboval ani chvíľu. Bol to dlhý telefonický hovor a nikdy naň nezabudnem. Nezabudnem ani na jeho úprimnú podporu, ktorá prišla v čase, keď sa odo mňa mnohí stranili ako od prašivého. Generál Horský bol totiž vždy v prvom rade Človek a otec a chápal, čo si prežívam.

V stredu o 10.00 má poslednú rozlúčku v Dome smútku v Prešove. Bohužiaľ, nedostanem sa tam. Ale mysľou budem s ním. Verím, že bude na nás, ktorí sme tu zostali so spomienkami na neho, dozerať tam zvrchu s láskou a nadhľadom, aký prejavoval celý svoj život.

Odpočinutie večné daj mu Pane! A svetlo večné nech mu svieti, nech odpočíva v pokoji!

NASPAŤ