DOBROVOĽNÍ HASIČI: ODVAHA, VYTRVALOSŤ a VERNOSŤ #dobrovolnictvo#politika#regiony#vlastenectvo

Počas turné po Orave ma otec a syn Svojtkovci pozvali na návštevu dobrovoľnej hasičskej stanice v Trstenej. Našiel som tam úžasných ľudí s veľkým srdcom.

Táto dobrovoľná hasičská jednotka je ako jedna z mnohých na Slovensku. 35 skvelých dobrovoľníkov obetuje svoj čas a nemálo zdrojov pre blaho svojej komunity a vlasti. Trvale, 24 hodín denne, 7 dní v týždni držia pohotovosť. Sú pripravení začať konať do 20 minút od vyhlásenia signálu. Bez nároku na príplatky a odmenu. V prípade ostrého zásahu im dajú kompenzáciu 3,50 EUR/hod a štát a mesto im hradia techniku a materiál (nie všetok). To je všetko.

Majú ODVAHU zasiahnuť kedykoľvek a kdekoľvek na záchranu životov a majetku. Sú VYTRVALÍ, disciplinovaní a poctivo trénujú, aby boli rovnako dobrí ako ich profesionálni kolegovia z väčších miest. Sú VERNÍ svojmu poslaniu, obci a krajine.

Na Slovensku máme tisíce takýchto dobrovoľných hasičov. Cvičia, zachraňujú životy a majetok, školia občanov, organizujú súťaže a plesy. Títo dobrovoľníci sú v mnohých obciach to najlepšie čo majú. Hrdo nosia svoju uniformu, fungujú podľa zákona. Nepochodujú po námestiach a na ich zhromaždeniach nerečnia vášniví ideológovia.

Toto sú pre mňa skutoční VLASTENCI. Vlastenectvo je láska ku svojej obci, ku svojmu národu a vlasti. Nedá sa všetko zabezpečiť platenými zamestnancami a takýto dobrovoľníci robia naše obce a vlasť lepšími. Som na nich hrdý a musíme ich všestranne podporovať.

NASPAŤ