Zničenie krížnika Moskva je tvrdá rana pre Rusko #krížnik Moskva#Rusko#strela Neptun#Ukrajina#Vojna na Ukrajine

Všetko nasvedčuje tomu, že vlajková loď Čiernomorskej flotily, raketový krížnik Moskva skončila. Malo sa tak stať po zásahu dvomi strelami Neptun ukrajinskej výroby.

#krížnik Moskva #Rusko #strela Neptun #Ukrajina #Vojna na Ukrajine

Raketový krížnik MOSKVA v roku 2012 (zdroj: George Chemilevsky)

Je to mimoriadne zlá správa pre Čiernomorskú flotilu. Práve táto loď mala okrem velenia zabezpečovať aj protiraketovú obranu flotily. Krížnik sa stal známym vďaka incidentu na Haďom ostrove a vyzerá to, že skončil tam, kam ho poslali obrancovia ostrova, ktorí sa odmietli vzdať.

Krížnik Moskva bol starý 46 rokov. Pôvodne sa volal Sláva. Postavený bol v roku 1976 a do výzbroje bol zaradený v roku 1979. Krížnik bol vyradený z výzbroje v roku 1990. Následne bol zmodernizovaný a znova zaradený do námorníctva v roku 2000 pod novým názvom Moskva.

Ide o významnú loď a jej strata bude Rusov veľmi bolieť. Rusi už oznámili, že po požiari lode a explózii jej munície museli loď evakuovať. Išlo o 186,4 m dlhú loď, doslova napchatú zbraňami všetkého druhu. Rusi oficiálne zatiaľ nepriznali, že stratili loď v dôsledku ukrajnského útoku. Zahmlievajú o požiari, ale nešpecifikovali jeho príčinu.

Do výzbroje lode patrilo 16 pevných odpaľovacích zariadení pre protilodné strely P-1000, 64 vertikálnych kontajnerov pre rakety systému protivzdušnej obrany S-300 a odpaľovacie zariadenia pre 40 ks striel Osa pre vzdušnú ochranu samotnej lode a celé množstvo zbraní. Výbavu dopĺňali torpédové komory a vrtuľník.

Práve táto raketami preplnená loď mala byť najlepšou ochranou celej flotily proti ukrajinským útokom. Bez tejto lode bude flotila podstatne zraniteľnejšia. Možnosť námorného výsadku pri Odese sa týmto výrazne znižuje. Ruské námorníctvo bolo doteraz viac menej nedotknuté, ale udržiavalo si odstup. Z lodí bolo odpálených možstvo striel s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré ničili ciele po celej Ukrajine.

Ukrajinci pôvodne chceli na jar tohto roku získať celkom 6 palebných oddielov (batérií) systému Neptun, no podľa zverejnených správ zatiaľ majú len jednu batériu. Raketa Neptun je strela s plochou dráhou letu. Je odvodená a prerobená z pôvodnej protivzdušnej rakety systému S-125 (Neva), ktorý mali vo výzbroji aj OS SR ešte v druhej polovici 90-tych rokov.

// Doplnenie (14.4.): //

Strela Neptun je podobná sovietskej protilodnej strele Kh-35 (SS-N-25). Ukrajinci výrazne vylepšili jej vlastnosti. Systém Neptun je vybavený strelami s plochou dráhou letu (cruise missile) schopnými zasiahnuť cieľ do 300 km. Raketa je poháňaná štartovacím a hlavným motorom. Štartovací motor je modifikovaný akcelerátor na tuhú pohonnú látku pochádzajúci z protivzdušného systému S-125. Hlavný motor MS-400 je tryskový motor vyrábaný na Ukrajine spoločnosťou Motor Sič.
Ukraine ordered a first batch of Neptune anti-ship missile systems – Naval News

Hodnotenie:

Po veľkých stratách pozemných vojsk a letectva je strata protiraketového krížnika, ktorý mal chrániť celú flotilu, ďalšou zahanbujúcou správou pre ruské ozbrojené sily. Nezapadá do konceptu špeciálnej vojenskej operácie. Rusi budú popierať zničenie v dôsledku útoku. Ale budú sa musieť držať ďalej od brehu. Aby toho nebolo dosť, Ukrajinci oznámili, že zabavujú Rusom desať obchodných námorných lodí. Tie boli v Odese na opravách.

NASPAŤ